La plăcinte înainte…

În plină iarnă, cei mici își doresc mereu ceva dulce și savuros, însă tu ai vrea să le oferi o gustare sau un desert cât mai sănătos. Ce-ar fi să profiți de tot ce ai păstrat în cămară și să le pregătești plăcinte aromate și savuroase cu fructe: mere, pere, gutui, afine. Toată lumea va fi fericită: tu, că le-ai pregătit ceva sănătos, iar ei că vor avea desertul dorit.

Plăcintă…

 …cu mere

Pentru aluat amesteci 10 linguri lapte, 10 linguri ulei, 2 ouă, un plic zahăr vanilat, apoi adaugi treptat 400 g de făină, un praf de copt și o lingură oțet (pentru frăgezime). Dacă aluatul nu este elastic și gata de întins, mai adaugă 50-100 g făină. Lași aluatul la rece și între timp cureți 8 mere, le tai fâșii subțiri și le călești cât să se înmoaie. Le dai deoparte, adaugi 1 linguriță scorțișoară, 6 linguri de zahăr, 20 g de stafide și amesteci. Întinzi o foaie de aluat, întinzi un strat subțire de mere, rulezi și pui plăcinta într-o tavă unsă cu unt. Procedezi la fel cu aluatul și compoziția rămasă, ungi plăcintele cu unt topit și dai totul la cuptor pentru 30-45 de minute. Când este gata, o presari cu zahăr pudră.

…cu dovleac

Pui într-un castron 600 g făină, 3 linguri de zahăr și un praf de sare. Dizolvi 20 g de drojdie în 100 ml de lapte cald și-o adaugi treptat frământând aluatul. După ce ai terminat maiaua, frămânți turnând treptat 20-250 ml de apă caldă, iar la final adaugi 6 linguri de ulei. Acoperi aluatul cu un prosop și-l lași să crească. Cureți  1 kg de dovleac, îl dai pe răzătoare, apoi îl călești timp de 10 minute, la foc mic, cu 100 g de zahăr. Înainte să-l iei de pe foc, adaugi o lingură de scorțișoară și-l lași să se răcească. Întinzi aluatul în foi subțiri de 3 mm, pui pe fiecare un strat subțire de dovleac, rulezi și pui plăcintele într-o tavă unsă cu unt. Ungi și plăcintele și le dai la cuptor pentru 20-25 de minute. Le presari cu zahăr pudră și sunt gata.

…cu gutui

Frămânți un aluat cu drojdie ca la plăcinta cu dovleac și-l lași să dospească. Cureți 6 gutui, le tai cubulețe sau le dai pe răzătoarea mare și le călești pe foc mic timp de 10 minute, până se îmnoaie, iar la final adaugi două plicuri de zahăr vanilat. Întinzi aluatul în foi de 5 mm grosime și împarți compoziția de gutui. Rulezi plăcintele și le așezi una lângă alta într-o tavă unsă cu unt. Le ungi cu un gălbenuș amestecat cu lapte și le dai la cuptor pentru 30 de minute. La final le pudrezi cu zahăr.

…cu pere

Amesteci 250 g de făină cu un ou și 100 de unt și dai aluatul la rece pentru 20 de minute. Speli bine 4 pere, le tai în șase felii pe lungime, le îndepărtezi cotorul și le pui la fiert pentru 5 minute în 400 ml de apă clocotită cu o extract de vanilie și 30 g zahăr. Întinzi aluatul într-o formă pătrată, astfel încât o parte de aluat să treacă peste marginile tăvii. Presari 2 linguri de griș, așezi feliile de pere scurse bine, apoi strângi aluatul peste plăcintă, ca în imagine și dai totul la cuptor pentru 20-25 de minute.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*