Home / Copil / Interviu prof. Nicolae Hîncu (I): ”Trebuie să respecți regula celor 3 S: simplu, sigur, sănătos”

Interviu prof. Nicolae Hîncu (I): ”Trebuie să respecți regula celor 3 S: simplu, sigur, sănătos”

prof. dr Nicolae Hincu

Este renumit pentru lupta constantă pe care o duce împotriva obezității și nu de puține ori, în interviurile acordate în presă a vorbit despre efectele dezastruoase pe care le au obiceiurile nesănătoase ale românilor asupra sănătății copiilor. Vorbim desigur despre prof. dr. Nicolae Hâncu, președintele Federației Române de diabet, un reputat specialist în nutriție și boli metabolice. Și pentru că știm că multe mămici trăiesc ”marea dilemă a diversificării”, am discutat pe larg cu domnul prof. Hâncu și am aflat câteva principii simple care te vor ajuta să treci senină peste această etapă din viața copilului tău.

  1. În primii paşi ai diversificării alimentaţiei, părerile medicilor sunt controversate: unii recomandă piurerurile de legume, alţii cele de fructe, iar unii fructele. Dv, ca medic cu o largă experienţă în boli de nutriţie ce recomandaţi?

Pireurile de fructe sau de legume sunt în egală măsură binevenite: cele de fructe sunt bogate în vitamina C, legumele prin fierbere pierd o parte din această vitamină, dar aduc vitamine hidrosolubile si caroteni (spre exemplu morcovul este recomandat să fie consumat fiert şi nu crud, absorbţia carotenilor fiind mai bună în această formă). Copilul mic trebuie să facă cunoştinţă cu cât mai multe gusturi, cât mai variate. Consumul exclusiv sau majoritar al pireurilor de fructe obişnuieşte copilul cu gustul dulce, ceea ce nu este indicat.

  1. În această perioadă mamele oscilează între piureurile gata preparate din comerţ şi cele făcute în casă! Pe care le recomandaţi?

Alimentaţia copiilor este supusă unor controale de calitate foarte riguroase, deci din punctul de vedere al siguranţei alimentare produsele pentru bebeluşi sunt sigure, iar în spatele reţetelor stau echipe de profesionişti în nutriţie şi industrie alimentară. Dar și costurile sunt pe măsură. Pireurile preparate acasă sunt foarte bune, cu condiţia să respecte regula celor 3S: simplu, sigur, sănătos. Mamele trebuie să fie atente mai ales la siguranţa alimentară: termenul de valabilitate al ingredientelor, igiena vaselor şi a ustensilelor de gătit, modul de preparare, timpul de fierbere etc.

  1. Care sunt substanţele nutritive esenţiale pentru dezvoltarea corectă şi sănătoasă a bebeluşului de până într-un an şi de unde pot fi ele asigurate?

Toate substanţele nutritive sunt importante în această perioadă, atât proteinele, lipidele, glucidele, cât şi vitaminele şi mineralele. Mai ales la copilul mic trebuie acordată o atenţie sporită caloriilor în general, dar şi proteinelor, calciului, fierului şi vitaminelor. Laptele de mamă este hrana ideală a sugarului până la 6 luni, după această vârstă fiind necesară diversificarea, mai ales pentru aportul de fier şi vitamina C. De asemenea, după această vârstă copilul are nevoie şi de un plus de calorii, de cereale integrale şi de grăsimi „sănătoase”. Acestea vor fi raportate la greutate şi la faza de creştere.

4. Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac mamele în această perioadă şi ce consecinţe au aceste erori asupra sănătăţii bebeluşilor?

  1. Una dintre greşelile care apare frecvent este aceea de a considera sugarul şi copilul mic un „mini-eu”, adică dacă părinţii mănâncă chiftele, cartofi prăjiţi, cârnaţi sau ciorbă cu afumătură îi dau şi copilului, că „îi e poftă”. Mai ales în această perioadă nutriţia copilului trebuie să respecte principiile Alimentaţiei Sănătoase, pe care eu o recomand tuturor oamenilor, indiferent de vârstă. Obiceiurile alimentare sănătoase se învaţă în familie şi să nu uităm de puterea exemplului.
  2. O altă greşeală este aceea de a renunţa la anumite alimente, pentru că bebeluşul le respinge. Dacă la 6 luni a respins un piure de broccoli, nu înseamnă că la 1 an nu îl va consuma cu plăcere.
  3. Introducerea laptelui de vacă integral prea devreme, din motive economice, este o altă greşeală. Studiile au arătat că nu conţine numărul necesar de calorii şi vitamine, nu are suficient fier şi are prea mult sodiu.
  4. Atenţie la consumul de lichide al micuţilor, deshidratarea apare frecvent la această vârstă, mai ales că sugarul nu ştie să spună ce doreşte. 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*