Home / Bebelus / INTERVIU Prof. Dr. Doina Pleșca: Lipsa de igienă este principalul ”vinovat” al apariției enterocolitelor

INTERVIU Prof. Dr. Doina Pleșca: Lipsa de igienă este principalul ”vinovat” al apariției enterocolitelor

_RBC7645

Cu peste 25 de ani de experiență în neurologie pediatrică, prof. Dr. Doina Pleșca ne-a explicat cum trebuie tratate corect afecțiunile verii.

Care sunt primele măsuri pe care trebuie să le luăm în cazul enterocolitelor de vară?

Cele mai frecvente cauze ale enetrocolitelor sunt lipsa de igienă, greșelile alimentare și mai rar cauze bacteriene. Când un copil vomită și are diaree, se deshidratează foarte repede, așa că prima măsură pe care trebuie să o luăm este hidratarea cu soluțiile de rehidratare. Pentru fiecare scaun sau episod de vomă, trebuie să-i oferim în plus 100 ml de lichid. Un copil hidratat este un copil fără febră, activ. Un copil care pierde lichide este astenic. De asemenea, este foarte important să trecem cât mai repede la o alimentație normală. Este complet greșit să-i oferim în această perioadă lapte delcatozat, să-l privăm de proteine sau să-i oferim o dietă restrictivă (orez și morcov fiert).  Dacă astăzi copilul s-a simțit rău, a doua zi începem să- i oferim mâncare normală, în cantități mici, cu lingurița, la o distanță de 2-3 ore.  În cazul în care copilul are febră mare, este letargic, nu ia nimic pe gură, trebuie să ajungem  imediat cu el la spital.

La drum lung cu bebeluşul în mașină, la ce trebuie să fim atenți?

Poate face o insolație stând în soare, dar și intrând într-o mașină supraîncălzită, deci este foarte important ca atunci când plecăm cu sugarul la drum, mașina să fie foarte bine aerisită și ventilată. Trebuie să-i dăm o cantitate foarte mică de mâncare înainte plecare, nu să-i umplem stomăcelul. Îl poziționăm scaunul cât mai aproape de orizontală, pentru ca bebe să nu aibă vertijuri și să vomite. Există și niște medicamente speciale pentru răul de mașină, pe care i le dăm doar la recomandarea medicului pediatru.

Ce trebuie să punem în bagajul de vacanță al bebelușului?

Cremă de protecție solară, haine de bumbac, soluții de rehidratare, soluții contra insectelor, borcănele cu piureuri (sunt mult mai sigure), un termometru, un antitermic buvabil ibuprofen sau acetaminofen (NU supozitoare cu novocalmin).

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*