Home / Copil / Interviu Otilia Mantelers: „Jucându-te cu el, îi arăți copilului tău că-l vezi, că-l vrei și că-l iubești”

Interviu Otilia Mantelers: „Jucându-te cu el, îi arăți copilului tău că-l vezi, că-l vrei și că-l iubești”

12144940_875728102510618_7020228115038782401_n

Câți dintre noi avem răbdarea și ne găsim timpul să ne jucăm cu copiii noștri? Otilia Mantelers, cunoscutul psihoterapeut și trainer pentru părinți ne povestește cât de important este jocul în relația părinte copil și cum poate el corecta comportamentul celui mic, îl poate ajuta să aibă o stimă de sine ridicată și-l poate vindeca de fricile pe care le are.

Înainte să fii unul dintre cei mai îndrăgiți și cunoscuți psihoterapeuți ai momentului ești mamă a trei copii.  Cum arată o seară obișnuită din viața ta?
Încerc să ajung acasă cât de cât conectată la mine însămi, adică să fi făcut schimb de ascultare cu cineva (listening partner-ship). Atunci când sunt ascultată și ascult pe cineva, mă conectez la mine și aproape că multe din grijile pe care le am se fac mai mici. Astfel sunt mai atentă la copii și mă implic în joaca lor mai ușor. Încep prin a sta împreună cu toții, după care fac cu fiecare din ei un scurt timp special de 5-10 minute, ca să îi simt și ca ei să se simtă văzuți. Apoi iar petrecem timp împreună cu toții, povestim de școală și de grădi, sau citim. Mai mergem în parc cu rolele și skateboardul câteodată. Uneori unul din ei are nevoie să se descarce și plânge. Încercăm să ne hârjonim de 2-3 ori pe săptămână, să ne jucăm fizic sau să ne batem cu pernele, fiindcă jocul fizic ne conectează unul cu celălalt. În general când ne revedem seara vreau să stau doar cu ei.

Care sunt regulile de viață pe care-ți dorești să le transmiți cel mai mult copiilor tăi?

Cred că cel mai mult îmi doresc ca ei să aibă relații bune unul cu celălalt și să știe care sunt relațiile care lor le fac bine. Să facă lucruri care le fac plăcere, dar să facă și din alea care trebuie, cu condiția ca ultimele să aibă o pondere suportabilă în programul lor zilnic. Să înțeleagă că nu există oameni răi, ci doar oameni care suferă foarte mult, dar în același timp să știe că nu e nevoie să stea în preajma tuturor și să îi înțeleagă pe toți, doar pe acei oameni importanți.

Cât de mult funcționează regulile educaționale pe care le transmiți celorlalți părinți, seara când tu ajungi acasă?

Ele funcționează atunci când noi suntem conectați la noi înșine. Dacă avem multe griji și starea noastră emoțională este grea, atunci poate ieși haos acasă. E important să acceptăm că nu toate serile din familie vor fi frumoase și pline de armonie.

Care au sfaturile pe care le-ai dat copiilor tăi atunci când au pășit pragul grădiniței sau al școlii?

Cred că singurul sfat pe care l-am dat a fost acela ca atunci când simt că sunt depășiți de situație, să apeleze la învățătoare și la noi, părinții, dacă simt că pot avea încredere. Am sesizat că le-am dat sfaturi și am intervenit să îi sprijin pe măsură ce se petreceau lucruri în viața lor. Dacă le dăm prea multe sfaturi încă de la început, ei se gândesc că oamenii / copiii îi vor judeca și că trebuie să fie pe fază dacă se întâmplă ceva. De aceea, pentru a se bucura de fiecare clipă și pentru a nu le planta frici inutile, am ales să le dau puține sfaturi la început și să le fiu alături cât pot de mult.

Cât de important este jocul în relația părinte-copil?

Cred că jocul face toată diferența în calitatea relației parentale! Fiindcă jocul este al treilea limbaj pe care îl vorbește copilul, după contact vizual și atingere. Limbajul verbal este abia pe al patrulea loc, după joc, de aici importanța lui atât de mare. Atunci când te joci cu un copil, îi dai sentimentul că îl vezi și mai ales că îl vrei. Că te bucuri să-i fii în preajmă. Este cadoul cel mai mare pe care i-l poți face ființei umane, acesta de a te bucura de a fi în prezența lui. Când te joci cu un copil, el are imediat sentimentul că e un copil bun, că e demn de iubire. Jocul este unul din primii pași către clădirea stimei lui de sine, alături de limbajul non–verbal (privire, zâmbet, atingere, limbaj al corpului) prin care îi arăt cât pot de mult că sunt un norocos că sunt cu el. Jocul îl face pe copil mai empatic, îl aduce în contact cu el, îi arată că viața e bună și îi dă și mai mult încredere în noi, că îi suntem alături.

Cum îi ajuți pe copii tăi să-și rezolve frustrările și emoțiile negative?

Mai întâi îi ascult. Frustrările, fricile și furia nu se eliberează într-un mod elegant, ci într-unul uneori dificil de suportat, precum crizele de furie. Și ascult cât pot eu de mult și de bine aceste eliberări emoționale. Apoi după ce l-am ascultat, vreau să îi fiu alături să-și rezolve dilema prin care trece. Îl întreb ce părere are, dacă are idei. Îl ascult iar cum face un brainstorming. Apoi îl întreb dacă vrea idei și de la mine sau dacă vrea să le încerce pe ale lui. Eu încurajez ca inițial, să își pună în aplicare ei singuri ideile lor, abia apoi îi ajut, dacă mai e nevoie.

Dă-ne exemplu de 5 fraze pozitive care te pot ajuta în relația de zi cu zi cu copilul tău!

Oferă-ți timp pentru tine, găsește-ti pasiunea care te face fericit.

Fă schimb de ascultare pentru a te reconecta la tine.

Copilul tău face ce poate el mai bine în fiecare moment.

Dacă copilul are un comportament dificil, amintește-ți că în spatele lui e o frică!

Când relația cu copilul are nevoie de atenție, fă două lucruri – timp special și joacă!

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*