Home / Copil / INTERVIU DR. Alina Antohe: O nutriție echilibrată asigură o imunitate de nota 10

INTERVIU DR. Alina Antohe: O nutriție echilibrată asigură o imunitate de nota 10

20150507_165958

 

Imunitatea copiilor este pentru părinți „cel mai fierbinte” subiect, mai ales în lunile reci. Dr. Alina Antohe, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu” și consultant în nutriție pediatrică Med Consult & Care, ne-a explicat care sunt cele mai importante alimente și reguli de îngrijire pentru a avea o sănătate de nota 10.

Cum ar trebui să modificăm meniul copiilor noștri când este foarte frig afară?

Ar trebui să există o modificare, dar nu una dramatică. Copiilor normoponderali ar trebui să le oferim la primele două mese ale zilei, adică la micul-dejun și la prânz, o sursă de grăsimi saturate, deoarece ne furnizează foarte multă energie. Nu ne putem baza pe glucoza furnizată de fructe de exemplu. Mâncăm și fructe, bineînțeles, dar e bine să avem la micul dejun alimente care furnizează treptat energie, cum ar fi cerealele integrale, untul, mierea sau dulceața de casă.  Un exemplu ideal de mic-dejun potrivit pentru zilele reci este pâinea integrală cu unt și miere sau marmeladă sau cerealele integrale cu lapte sau cu iaurt.

Există alimente care au efecte semnificativ pozitive asupra imunității?

În topul listei aș pune alimentele bogate în vitamina C, minerale și zinc mai ales pe care ar trebui să le punem în meniul celor mici în prima parte a zilei. Avem citricele care prin gustul lor ușor astrigent ne duc cu gândul la această vitamină, dar există alimente care sunt mult mai bogate în vitamina C cum sunt pătrunjelul, ardeiul gras, kiwi. Putem să-i pregătim copilului nostru un suc natural în casă din kiwi și portocală în care adăugăm frunze de pătrunjel. Zincul are de asemenea un rol foarte important în procesul de imunitate și-l găsim în majoritatea legumelor, precum și cerealele integrale, gălbenușul de ou, peștele și carnea roșie.

Dar negative?

Nu cred că există alimente care au efecte negative asupra imunității, însă este important să nu facem exces de alimente hipercalorice și prelucrate industrial, bogate în glucide, sare și grăsimi saturate. În acest caz vorbim de copiii supraponderali, care au deja carențe nutriționale și prin urmare și o imunitate sensibilă. În cazul copiilor normoponderali un mic dejun hipercaloric (pizza, paste, cârnăciori, cereale rafinate) scade vigilența organismului și tonusul în general. Odată ingerate aceste alimente, sistemul digestiv începe să le absoarbă la nivel intestinal, iar pentru acest proces fluxul sanguin trebuie să crească în această zonă și să scadă la nivel cerebral. Iată de ce scad capacitățile cognitive ale copilului, precum și vigilența sistemului imunitar.

Care sunt modalitățile de prevenire a răcelilor prin igienă?

Există câteva măsuri simple și arhicunoscute de prevenire a răcelilor pe care ar trebui să le aplicăm:

  • spălatul pe mâini după ce ne-am întors de la joacă, înainte și după masă, după folosirea toaletei
  • suflatul nasului într-o batistă de unică folosință
  • strănutul/tușitul în interiorul cotului pentru a evita răspândirea virusurilor

Cum ar trebui să arate meniul zilnic al unui copil pentru a acoperi toate nevoile imunitare?

Mulți părinți mă întreabă acest lucru, dar este foarte greu să programezi un astfel de meniu. Însă am o recomandare practică: le spun să consume legume și fructe care o acoperă o paletă cromatică cât mai mare. Așa le vom asigura celor mici vitaminele și mineralele de care au nevoie.

Ce modalități de preparare termică recomandați pentru ca alimentele să-și păstreze cât mai mult proprietățile nutriționale?

Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, deci se dizolvă în apă, de aceea când spălăm niște fructe și legume, o facem rapid, sub un jet de apă. Dacă le lăsăm în apă, o mare parte din conținutul de vitamina C dispare. Cât despre gătire, este bine să optăm pentru procesele termice rapide, ca să menținem concentrația de nutrienți. Opărirea este o soluție eficientă, gătirea la wok, ca și prepararea la cuptor sau la aburi. Când vine vorba de fiert, recomand fiertul în cât mai puțină apă pentru a păstra vitaminele și mineralele.

Sunt copiii care se îmbolnăvesc mult mai des în perioada rece. Care sunt cauzele acestor răceli repetate?

Una dintre cele mai frecvente cauze ale unui sistem imunitar sensibil este ne-expunerea la factorii externi. Foarte mulți părinți în ultimul timp sunt din ce în ce mai protectori cu cei mici și nu-i scot pe cei mici afară, îi feresc de contactul cu alți copii care tușesc, cu animalele sau cu praful. Nu-i duc la grădiniță tocmai din teama de a nu se îmbolnăvi și astfel copilul nu-și antrenează sistemul imunitar și devine foarte sensibil pe viitor.

Cât de bine trebuie să-i îmbrăcăm pe cei mici când este frig? E ok să-i înfofolim?

Dacă vorbim de temperaturi cu minus, e bine să-i îmbrăcăm pe copiii mici cu trei straturi de haine. Cam orice copil ar trebuie să aibă cu un strat mai mult decât părinții. Cei mici ar trebui să poarte pe sub pulover o lenjerie termoreglatoare din bumbac care să permită pielii să respire. Dacă-i îmbrăcăm cu 5-6 straturi de haine, copilul se va supraîncălzi, pielea lui va deveni foarte uscată și va răci foarte ușor când va trece de la o temperatură caldă la una rece.

Mulți copiii care au afecțiuni respiratorii nu mănâncă nimic. Ce le recomandați părinților în acest caz?

Nu este nicio tragedie dacă un copil nu mănâncă prea mult câteva zile. Nici noi, ca adulți, nu avem apetit atunci când suntem bolnavi, deci acest lucru este normal și în cazul copiilor. Mai importantă în această perioadă este hidratarea, așa că trebuie să avem grijă să le oferim celor mici ceaiuri, supe calde, sucuri proaspete de fructe.

Unii părinți decid să le scoată copiilor amigdalele și polipii după răcelile repetate. Dv ce le recomandați?

Eu nu recomand acest lucru, ci-i îndrum pe părinți către un medic ORL. Există copii care fac mai des amigdalite, otite sau gastro-enterite etc în funcție de sensibilitatea lui genetică. La acei copiii la care medicul ORL constată că episoadele de amigdalită sunt frecvente, adică un episod pe lună, atunci se recomandă scoaterea amigdalelor. Amigdalele însă reprezintă o barieră care împiedică microbii să se răspândească în aparatul respirator. Dacă le scoatem, această nu va mai exista.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*