Home / Copil / Alimentatie / Fiţe şi nazuri la mâncare? Ce este de făcut?

Fiţe şi nazuri la mâncare? Ce este de făcut?

shutterstock_115928014

După un an, copilaşul tău mâncăcios şi cuminte pare că şi-a schimbat comportamentul la masă? Nu se petrece nimic îngrijorător. La această vârstă, el are preferinţe pe care le exprimă zgomotos, dar are şi toane. Este foarte conservator cu mâncăruri pe care nu le-a mai încercat şi chiar mofturos. Oare ce se petrece?

Desigur, te stresează zilele în care mâncarea odorului tău rămâne în farfurie. Mai ales dacă, până într-un anume moment, era docil la masă şi mânca bine tot ce-i dădeai. Încearcă să te linişteşti. Este normal ca după 1 an, puiul tău să mănânce doar ce-i place. În parte, acest lucru se poate explica prin teama lui de a încerca lucruri noi. Această teamă este un mecanism de apărare care ne ajută să evoluăm în siguranţă: nu încercăm nimic nou până nu ne asiguram că nu exisită niciun pericol. Acest adevăr ar trebui să te ajute să-ţi înţelegi mai bine copilul şi să încerci să-l susţii când este în situaţia de a experimenta.

 Puţină psihologie nu strică!

Mofturile la mâncare pot veni şi din faptul că micuţul tău vrea să-şi demonstreze independenţa. Unul din felurile în care arată acest lucru este că vrea să mănânce singur. Apoi vrea să vadă cât de departe poate impinge limitele autorităţii tale şi încearcă să instaureze controlul asupra lucrurilor care-l privesc. Incearcă deci să-ţi înţelegi copilul şi să nu te frustreze toate aceste schimbări din comportamentul copilului.

Când încep problemele

După prima aniversare, creşterea în greutate a copilului devine mai lentă. Acest lucru se vede şi în apetit. Chiar dacă continuă să mănânce bine anumite mâncăruri, pe unele abia le atinge. Însă noul comportament este perfect normal. Iar ţie ţi se pare că nu poate sta liniştit la masă pentru că este atras de jocuri şi obiecte din casă. Adevărul este că bebeluşul ştie bine câtă mâncare îi trebuie şi când îi este foame.

7 soluţii contra mofturoşilor

  • Mănâncă împreună cu copilul, aceeaşi mâncare. Copiii învaţă să mănânce copiindu-şi părinţii şi pe ceilalţi copii.
  • Oferă-i mâncare variată, nu doar felurile care îi plac.
  • Limitează-i posibilităţile de a alege altceva decât ceea ce i-ai oferit.
  • Oferă-i mâncăruri care includ cel puţin un aliment preferat, în loc să-l întrebi ce-ar vrea să mănânce. Dacă însă nu se poate fără să-l laşi să aleagă, nu-i lăsa o plajă prea mare a opţiunilor: asta înseamnă să facă selecţie numai între 2-3 mâncăruri sănătoase.
  • Nu prelungi prea mult durata mesei. Cei mai mulţi copii mănâncă în primele 2o de minunte, apoi  încep să se plictisească.
  • Dacă introduci noi alimente, fă-o cu blândeţe şi răbdare. Copiilor le plac lucrurile familiare, aşa că poţi să-i dai un aliment nou după ce l-a văzut pe masă de mai multe ori. Dă-i să guste din noul aliment şi nu insista să-i pui şi în farfurie. Reţine că un copil trebuie să vadă de cel puţin 10-15 ori o mâncare  până să accepte să-o guste. Iar dacă vrei să ajungă să mănânce ceva necunoscut lui, pune noutăţile pe un platou, alături de alte alimente care-i plac şi nu face mare caz din asta.
  • Fii atentă ce şi cât bea de-a lungul zilei. Unii copii n-au poftă de mâncare pentru că beau băuturi dulci sau lapte între mese. La 1 an, este timpul să limitezi laptele la 400-500 ml pe zi, servit în cana specială pentru bebeluşi sau în ceaşcă obişnuită. Şi nu uita să-i dai să bea apă între mese.

De ce e mofturos

Unele mortive pentru care copilul refuză să mănânce pot fi legate de aspectul alimentelor din farfurie: poate nu-i place culoarea lor, textura sau gustul. Se întâmplă destul de des să refuze chiar să guste dintr-o mâncare nouă, doar pentru că ceva din felul în care arată nu-i este pe plac. Nu-ţi pierde răbdarea şi calmul. Oferă-i mâncărurile noi în cantităţi mici şi ai grijă să-i pui în meniul săptămânal ingrediente din toate grupele alimentare. Reţine că unii copii pot avea aversiune faţa de anumite mâncăriri pentru că le-au mâncat în timpul unei boli. Sau poate fac alte asocieri negative. De aceea, renunţă o perioadă să i le mai dai.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*