Home / Bebelus / Alimentatie / Educația alimentară se face din primele luni

Educația alimentară se face din primele luni

shutterstock_214983349

Printre cele câteva amintiri din viața intrauterină, nou-născutul are și câteva gusturi. Iată de ce dezvoltarea gustului și educarea acestui simț merită a fi mai bine înțelese, fiind strâns legate de percepția savorii, de miros și de textură.

Încă din burtica mamei, bebelușul face cunoștință cu diversele gusturi prin intermediul glucozei, acizilor aminați, acidului lactic și al sării prezente în lichidul amniotic. Se pare că acest lichid ia chiar mirosul unor alimente ingerate de mamă. Laptele matern împrumută și el gusturile unor legume sau al unor alimente, iar dacă mama are o alimentație diversă și sănătoasă laptele primește diverse savori de la un supt la altul. Asta înseamnă că un copil hrănit la sân este deja familiarizat cu unele gusturi când începe diversificarea.

Schimbări majore după 6 luni

Dezvoltarea gustului ca simț se produce însă după 6 luni, când micuțul face cunoștință cu alimentele solide. Atunci, gustul devine o percepție complexă, a savorii, a mirosului fiecărui aliment și a texturilor. Plăcerea de a mânca este un proces în plină dezvoltare, legat strâns de sănătatea viitoare a copilului. Povestea gustului… Gustul se dezvoltă foarte devreme. Mugurii gustativi apar între săptămâna a 7-a și a 8-a de sarcină și ajung la maturitate în ultimul trimestru.

Cele 4 gusturi principale

La naștere, mugurii sunt destul de sensibili pentru a a aprecia variațiile subtile de gust, chiar dacă sunt doar patru savori de bază: dulce, sărat, acru și amar. Recent, a mai fost identificat un al cincelea gust, cel al glutamatului de sodiu, prezent în foarte multe produse alimentare industrializate și în mâncarea de fast-food. Dulce: este gustul preferat al bebelușului și este o moștenire din viața intrauterină. Sărat: gust perceput de copil după vârsta de 4 luni. Acru: acestă savoare este recunoscută de bebeluș încă din primele zile după naștere, lucru demonstrat de grimasele lui când îi picuri în guriță suc de lămâie. Amar: Pragul toleranței la gustul amar variază de la un copil la altul. Mici concentrații pot trece ușor pentru unii bebeluși, pe când la alții par de nesuportat. Grimasele apar însă și la unii, și la alții.

Mirosul și gustul, strâns legate

Mirosul, aliatul savorilor Gustul este însoțit aproape întotdeauna de miros. Nou-născutul are un miros foarte dezvoltat, la fel de sensibil ca al unui adult. Când bebelușul trece de 6 luni și începe să cunoască diverse alimente, temperatura și textura piureurilor, a supelor sau a deserturilor sunt aliații savorii, dar și ai mirosului. Profită de acest lucru și adaptează temperatura și textura alimentelor în așa fel încât să le faci irezistibile. Atenție! Când are nasul înfundat, pentru bebe mâncarea este insipidă, deci nu prea are chef să guste din bunătățile pe care i le pregătești. Despre preferințe și refuzuri În general, preferințele gustative se manifestă treptat, pe măsură ce bebelușul este expus gusturilor și mirosurilor. Încetul cu încetul, el își lărgește aria cunoașterii pentru că încearcă în mod repetat și acceptă, după o scurtă perioadă de acomodare, tot mai multe alimente.

9 trucuri pentru diversificare

• Noutățile alimentare trebuie oferite într-un climat de calm și liniște.

• Alimentele noi se introduc unul câte unul, cu un interval de 3-4 zile pentru fiecare. Nu trebuie amestecate decât după ce bebe a făcut cunoștință cu cele mai importante. Dacă respinge un nou aliment, mama trebuie să revină la ceea ce-i place și să aștepte 7-10 zile ca să-l mai încerce pe cel refuzat.

• În faza combinațiilor, îi prezinți un aliment nou amestecat cu unul pe care deja micuțul îl cunoaște și l-a acceptat.

• Trebuie să știi că neofobia, adică frica de a încerca noi alimente, este normală și se poate atenua cu timpul. Niciun copil nu va refuza pentru totdeauna un aliment, dacă știi cum să-i trezești interesul.

• Înainte de a-i oferi alimetele cu lingurița, e bine să-i pui pe buze și pe limbă un pic de piure, ca să simtă gustul și mirosul.

• Este bine să începi prin a-i oferi piureuri fine, dar ai grijă pentru cât timp. Nu este bine să stagnezi prea mult în această etapă, pentru că îți va fi foarte greu să treci la texturi mai groase. Bebelușul nu le va mai accepta.

• O mare provocare este aceea de a nu lăsa bebelușul să dicteze ritmul și programul meselor. Este normal, la început să fie hrănit când îi este foame. Apoi, în măsura posibilităților, trebuie să urmeze programul de masă al familiei.

• Când nu-i place un aliment, bebelușul are tendința de a-l scuipa. Nu trebuie să te îngrijorezi, este pur și simplu un reflex.

• Părinții sunt responsabili pentru calitatea alimentelor pe care le oferă copilului, dar copilul este cel care hotărăște cantitatea pe care o va ingera. A forța un bebeluș să-și termine biberonul sau porția pe care i-ai pus-o în farfurie este total greșit. Copilul mănâncă doar când îi este foame și atât cât are nevoie.

În concluzie, tot ce trebuie să faci este să-i oferi copilului tău o mâncare variată și sănătoasă, permițându-i să-și exprime propriile gusturi și preferințe. Este un lucru recunoscut că bebelușii expuși la mare varietate de savori și de teturi sunt foarte deschiși să eperimenteze și să accepte cât mai multe alimente.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*