GHIDUL DIVERSIFICĂRII - Cina pentru bebe - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Bebelus / Retete / 7-12 luni / GHIDUL DIVERSIFICĂRII – Cina pentru bebe

GHIDUL DIVERSIFICĂRII – Cina pentru bebe

Între 6 și 12 luni bebe trece treptat la alimentația solidă și apar multe schimbări în meniul lui. Masa de prânz și masa de seară devin o grijă permanentă, mai ales că trebuie să păstrezi mereu un echilibru nutrițional. Dacă pentru masa de prânz e mai simplu de gătit, când vine vorba de masa de seară, lucrurile se complică. Iată după ce principii ar trebui să te ghidezi pentru a-i găti mâncăruri consistente, dar care să-i ofere nutrienții de care are nevoie.

Din cauza schimbărilor alimentare, în primele luni de diversificare bebe se trezește mai des noaptea și plânge. Pot fi mai multe cauze ale acestor treziri nocturne.

De ce se trezește noaptea?
Pentru bebelușii care nu sunt alăptați la sân, la 6 luni trebuie să le oferim laptele formulă adaptat etapei lui de vârstă. Acest tip de lapte este mai puțin bogat în lipide, așa că biberonul de seară s-ar putea să devină insuficient. În plus, între 6 și 8 luni bebe devine mai activ, doarme mai puțin, ”cheltuie” mai multă energie, iar nevoile lui cresc. Rezultatul? Un bebe care până mai ieri dormea toată noaptea, acum se trezește chinuit de foame.

Ce alimente sunt recomandate

Medicii pediatri recomandă pentru cina bebelușilor în special alimente care oferă senzația de sațietate, dar care  nu solicită excesiv sistemul digestiv. Așa că pe listă se numără legumele, fructele, pastele și lactatele. Specialiștii însă ne atenționează că lipidele și proteinele din carne, pește și ou nu ar trebui să-și găsească loc în farfuria lui bebe, deoarece locul lor se află la masa de prânz.

Meniul de cină pentru bebelușul tău

Dacă pentru masa de prânz ai idei și-l poți pregăti repede, pentru masa de seară e mai greu, mai ales că trebuie să ai mereu în vedere că înainte de somn trebuie să-i mai dai și un biberon cu lapte. Cea mai bună combinație este piureul de legume de sezon (dovleac, dovlecel, broccoli, conopidă) sau de fructe – care au un aport important de vitamine și minerale – în care adaugi un cartof simplu sau dulce, orez, quinoa, mei, paste sau puțin griș – care conțin glucide complexe ce țin de foame și-i permit bebelușului să doarmă liniștit toată noapte. Iată cum ar trebui să arate masa lui de seară și cum evoluează ea de la 7 la 12 luni.

MENIURI DE CINĂ PE O SĂPTĂMÂNĂ


Meniu de cină – 7 luni

Textură: foarte fină

LUNI: 130 ml supă fină de dovlecel cu cartof dulce + 150 ml lapte

MARȚI: 130 g piure fin de spanac cu brânză dulce și cartof + 150 ml lapte

MIERCURI: 130 g piure fin de broccoli cu orez și brânză proaspătă de capră + 150 ml lapte

JOI : 130 g piure de quinoa cu dovleac + 150 ml lapte

VINERI: 130 g piure de dovlecel cu ricotta și paste + 150 ml lapte

SÂMBĂTĂ: 130 g „pilaf” de mei + 150 ml lapte

DUMINICĂ: 130 g avocado cu brânză dulce + 150 ml lapte

„Pilaf” de mei cu dovleac

Pui 3 linguri de mei în blender și-l macini bine până obții o pulbere fină (3 minute, la viteză mare). Dacă bebe are mai mult de 10 luni, poți să lași meiul întreg. Fierbi 150 ml de apă și când clocotește adaugi pulberea  de mei și fierbi totul pe foc mic, amestecând continuu timp de 5-6 minute! Cureți și speli 1 felie mică de dovleac dulce, o tai cubulețe și îl fierbi până se înmoaie. Când e gata, pui miezul în blender, îl mixezi foarte fin și-l adaugi în „pilaful” de mei!

 

Meniu de cină – 8 luni

Textură: foarte fină

LUNI: 150 g supă-cremă de spanac cu cartof + 150 ml lapte

MARȚI: 150 g piure de păstârnac cu dovleac + 150 ml lapte

MIERCURI: 150 g supă cremă de broccoli cu paste și unt + 150 ml lapte

JOI : 150 g  supă-cremă de dovleac cu mei și brânză dulce + 150 ml lapte

VINERI: 150 g supă-cremă de sfeclă roșie cu cartof dulce + 150 ml lapte

SÂMBĂTĂ: 150 g piure de fasole verde cu orez și morcov + 150 ml lapte

DUMINICĂ: 150 g cremă de ardei gras roșu cu avocado + 150 ml lapte

Cremă de ardei gras cu avocado

Speli un ardei capia roșu, îl usuci și-l coci într-o tigaie. Când este gata, cureți ardeiul de coajă, cotor și semințe, apoi îl pui în blender împreună cu o jumătate de avocado curățat de coajă și foarte bine copt și 1 lingură de brânză de vaci. Mixezi apoi totul până obții o cremă foarte fină!

 

Meniu de cină – 9 luni

Textură: legume rase, mai puțin mixate

LUNI: 180 g piure cu legume de toamnă (dovleac + păstârnac + cartof) + 150 ml lapte

MARȚI: 180 g cremă de brânză dulce cu dovlecel și morcov +  150 ml lapte

MIERCURI: 180 g piure de cartof dulce cu ardei gras + 150 ml lapte

JOI : 180 g cremă de avocado cu iaurt cremos + 150 ml lapte

VINERI: 180 g quinoa cu morcov și dovlecel   + 150 ml lapte

SÂMBĂTĂ: 180 g piure de mei cu măr copt + 150 ml lapte

DUMINICĂ: 180 g risotto cu spanac și ricotta + 150 ml lapte

Risotto cu spanac și ricotta

Pui la fiert 200 ml de apă și când clocotește adaugi 3 linguri de orez. Separat, înăbuși 50 g de spanac congelat în puțin ulei cu apă și lași să fiarbă la foc mic 10 minute. După ce a fiert orezul îl adaugi peste spanac și mai lași pe foc 2-3 minute cât să prindă gust. Îl iei de pe foc îl pui în mixer, adaugi 1-2 linguri ricotta sau urdă și mixezi puțin.

Meniu de cină – 10 luni

Textură: zdrobite cu furculița, mixate grosier, tăiate foarte fin

LUNI: 180 g cremă de păstârnac și morcov + 150 ml lapte

MARȚI: 180 g conopidă cu brânză dulce la cuptor + 150 ml lapte

MIERCURI: 180 g sufleu de spanac cu paste mici + 150 ml lapte

JOI : 180 g supă de sfeclă roșie cu cartofi + 150 ml lapte

VINERI: 180 g cremă de dovleac și cartof  + 150 ml lapte

SÂMBĂTĂ: 180 g piure de mei cu morcov și ardei gras + 150 ml lapte

DUMINICĂ: 180 g ratatouille cu quinoa + 150 ml lapte

Ratatouille cu quinoa

Într-o sită pui 3 linguri de quinoa și o speli sub jet de apă rece, altfel va fi amară. O pui la fiert apoi într-o cană de apă care clocotește și o fierbi pe foc mic 15 minute. Într-o crăticioară pui ½ cană apă cu o lingură de ulei de măsline și adaugi 2 linguri de morcov ras, 1 lingură de dovlecel ras, 1 lingură de ardei gras roșu tocat și lași să se înăbușe 10 minute. La final adaugi 1 lingură pastă de tomate făcută în casă și mai dai într-un clocot. Amesteci legumele cu quinoa și o dai lui bebe.

 

Meniu de cină – 11 luni

Textură: zdrobite cu furculița, mixate grosier, tăiate mărunt

LUNI: 180 g risotto cu legume de toamnă (ardei gras, dovlecel, roșie) + 150 ml lapte

MARȚI: 180 g brânză dulce cu mămăliguță + 150 ml lapte

MIERCURI: 180 g cremă de avocado cu brânză cottage + 150 ml lapte

JOI : 180 g  piure de broccoli cu conopidă și unt + cu 150 ml lapte

VINERI: 180 g orez cu lapte și banană + 150 ml lapte

SÂMBĂTĂ: 180 g budincă cu dovlecel și mozzarella + 150 ml lapte

DUMINICĂ: 180 g mazăre cu morcovi și ardei gras + 150 ml lapte

Budincă cu dovlecel și mozzarella

Cureți un dovlecel mic de coajă, îl dai pe răzătoare și-l presezi într-o sită ca să-l scurgi de zeamă. Amesteci dovlecelul cu 100 g iaurt cremos, 1 ou și 30 g mozzarella dată pe răzătoare. Amesteci compoziția, o pui într-un vas mic termorezistent  și o dai la cuptor pentru 30 de minute.

 

Meniu de cină – 12 luni

Textură: tăiate bucățele mai mari, zdrobite cu furculița

LUNI: 180 g piure de fenicul cu cartof și dovleac + 150 ml lapte

MARȚI: 180 g supă-cremă de roșii cu ardei copt + 150 ml lapte

MIERCURI: 180 g  sufleu de borccoli cu paste și ricotta +150 ml lapte

JOI : 180 g quinoa cu broccoli și morcovi + 150 ml lapte

VINERI: 180 g supă-cremă de spanac cu cartof și morcov + 150 ml lapte

SÂMBĂTĂ: 180 g gratin de cartofi cu parmezan + 150 ml lapte

DUMINICĂ: 180 g cremă de dovleac cu iaurt + 150 ml lapte

Cremă de dovleac cu iaurt

Tai o felie de dovleac și o coci la cuptor timp de 30-40 de minute. O scoți, o cureți și o pui în blender cu ½ banană și 2 linguri iaurt cremos. Pui compoziția obținută într-un pahar, adaugi 1-2 linguri cereale bebe și acoperi cu 2 linguri iaurt cremos.

 

 

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*