Home / Bebelus / Alimentatie / Ghidul Diversificării – 7 răspunsuri  la întrebările tale

Ghidul Diversificării – 7 răspunsuri  la întrebările tale

 

Oricât de pregătită te-ai simți pentru marele eveniment pe care îl parcurgi împreună cu puiul tău, din când în când, diversificarea îți mai așază în cale obstacole neașteptate. Iată câteva răspunsuri care prind bine oricărei mămici.

  1. Când îi dau apă?

Apa este singura băutură necesară când copilului îi este sete. Oferă-i aceeași apă pe care o folosești când îi pregătești laptele. Atenție! Dacă nu bea, înseamnă că nu-i este sete.

  1. Cum introduc produsele din cereale și cartoful?

Ultimele cercetări medicale atestă faptul că nu este nevoie să-i dai făinuri pentru bebeluși înainte de 6 luni. Adăugate în exces, ele pot produce anumite dezechilibre. Dar dacă micuțul tău este un mofturos, poți să începi să i le oferi în varianta fără gluten, amestecate cu lapte sau cu supa de legume, începând de la 6 luni, imediat ce acceptă mesele diversificate. Ele sunt o sursă minunată de energie.

Începând de la 6 luni,  cartofii copți sau fierți la aburi pot fi oferiți în supa de legume. Pastele, pâinea, grișul și biscuiții nu sunt indicați înainte de 7 luni.

  1. Dar grăsimile?

Pediatrii recomandă să introduci grăsimile în alimentația bebelușului după 6 luni, nu înainte. Ce grăsimi? În primul rând, cele vegetale: ulei de măsline și de floarea-soarelui, în special. Dar, și o jumătate de linguriță de unt poate fi o bună alegere, mai ales în piureurile de legume făcute în casă. Desigur, introducerea grăsimilor nu înseamă că bebe are voie mâncăruri prăjite.

  1. Ce alimente îi dau după 8 luni?

Copilul tău are acum o alimentație care se apropie treptat de cea a adulților, cel puțin din punctul de vedere al varietății, dar cantitățile sunt adaptate vârstei lui. Dar, în continuare are nevoi specifice și capacități fiziologice limitate. Abia în jurul vârstei de 3 ani va mânca la fel cu cei mari. Deocamdată, este important să bea 500 ml de lapte pe zi, lactate de bună calitate (brânză de vaci și iaurt, ca atare sau în preparate). O grupă importantă este aceea a legumelor și fructelor, care nu trebuie să lipsească din mesele zilnice. Apoi cereale, pâine, orez, griș etc. Și, nu în ultimul rând, carnea (20 g /zi), peștele și oul.

  1. În ce cantitate?

Mai întâi de toate, trebuie să-l lași să-și stabilească singur cantitățile. Din primele luni, el va mânca atât cât îi este foame. Orice copil își stabilește nu numai cantitățile, ci și numărul de mese. Dacă mănâncă prea mult la o masă, este posibil să sară peste următoarea. Ceea ce nu fac prea des adulții…

 

  1. Bebelușul poate mânca fără să-i fie foame?

Da. Uneori cere de mâncare doar ca să te ocupi de el, pentru că are nevoie de un mic răsfăț. Și unele refuzuri pot fi din același motiv. Dar, ca să-i înveți toate aceste capricii, ai nevoie de timp și de răbdare.

 

  1. Pot să-i adaug sare în mâncare după 8 luni?

Părerile pediatrilor sunt împărțite. Unii interzic acest lucru, alții consideră că un adaos extrem de mic este benefic. Oricum, nu adăuga sare când îi oferi bebelușului mâncare din borcănel. Compoziția lui este foarte bine echilibrată și în privința sării.

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*