Home / Copil / Alimentatie / Food Therapy 

Food Therapy 

shutterstock_72494155

Schimbările de sezon slăbesc imunitatea celor mici. Pentru a evita îmbolnăvirile dese, este esențial să fii foarte atentă la ce meniu oferi copilului tău. Iată care sunt alimentele cu adevărate puteri terapeutice care pot fi un adevărat tratament natural pentru cei mici. 

Gripa – trece cu vitamina C

Această afecțiune se manifestă de obicei printr-o stare de oboseală generală și febră puternică. Copilul este apatic, somnolent și fără apetit. Nu este grav dacă în primele zile copilul tău nu mănâncă preparate solide. Important este, mai ales în caz de febră, să bea cât mai multe lichide. Va putea astfel să recupereze pierderea de lichide cauzată de transpirație (care crește) și de respirație (care devine mai rapidă).

Ce alimente alegi

Optează pentru băuturile ușor dulci, care să readucă la normal glicemia din sânge. Sucurile proaspăt preparate în casă și supele calde sunt ideale. După ce au trecut orele de vârf ale febrei, reintegrează treptat alimentele solide în meniul copilului. În timpul convalescenței, merele, citricele, rădăcinoasele, ardeiul gras roșu sunt excelente surse de minerale și vitamina C, așa că include-le în meniu. Fierul este altă substanță nutritivă de care organismul în convalescență are nevoie, așa că mizează pe carnea de pui sau de vită, precum și pește oceanic care conține acizi grași esențiali și proteine de bună calitate!

Tusea –ceaiurile calde sunt bune

Dacă tusea este un simptom care persistă de mai multe săptămâni, poate deveni iritantă și poate provoca dureri musculare în piept, dureri de cap, iar în timpul crizelor cele mai violente, chiar și vomă. Pentru moment, e bine să-l lași pe cel mic să mănânce cât vrea. Dacă-l forțezi să mănânce mai mult s-ar putea să mănânce mai mult rău decât bine. Și dă-i puțin și des, deoarece un stomac plin de mâncare suferă mai mult din cauza contracțiilor provocate de accesele de tuse.

Ce alimente alegi

Mizează mult pe ceaiurile cu nuci, cimbru și tei, calde și îndulcite cu miere, precum și pe supele cu legume și pui,  care fluidizează mucoasa, calmează iritațiile și stimulează expectorația.

Răceală – supa de pui vindecă

Un copil răcit este obosit din cauza nasului înfundat care-l împiedică să doarmă, ușor nervos din cauza oboselii. În plus nu simte nici un gust și înghite greu alimentele solide din cauza dificultăților respiratorii. Ca și în cazul tusei, trebuie să-i dai să bea lichide calde care fluidifică mucozitățile nazale. Când cel mic are nasul înfundat, respiră pe gură, ceea ce duce la uscarea mucoasei bucale și favorizează dezvoltarea germenilor patogeni.

Ce alimente alegi

Așa că propune-i supe calde. Specialiștii pediatri recomandă în meniul micuților răciți, supa de pui care reglează secreția mucozităților. Cisteina este un aminoacid esențial care are proprietățile antimucolitice și care stopează evoluția răcelii. Din cauza dificultăților respiratorii, pune în meniu alimente cu textură moale, ca banana, piureurile de legume, brânza dulce cu smântână, omletele, smoothie-urile de fructe.

Probleme digestive

Uneori gripa este însoțită de stări de vomă și diaree. În acest caz vorbim de gripă intestinală și obiectivul nostru numărul 1 trebuie să fie prevenirea deshidratării. În timpul crizei, adică febră mare, însoțită de frisoane și vomă, oferă-i copilului  cu lingurița apă sau ceai de mentă puțin îndulcit. Nu-i da cantități mari, deoarece toată mucoasa intestinală este inflamată și va vomita din nou.

Ce alimente alegi

Dacă diareea persistă și a doua zi, oferă-i apă de orez, un remediu foarte eficace: fierbi 3-4 linguri de orez într-un litru de apă, strecori lichidul și-l oferi puiului tău, des și câte puțin. În momentul în care nu mai are senzații de vomă și diaree, poți să-i propui alimente ușor de digerat, în cantități mici. Pastele și orezul sunt alimente sățioase și nutritive, iar bananele au o efect protectiv asupra mucoasei stomacale. Dovleceii, morcovii și cartofii, carnea de pui și peștele alb, fierte sau preparate la cuptor sunt alimente ușor de digerat și recomandate în perioada de convalescență.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*