Home / Copil / Alimentatie / Este capricios la masă? Ce este de făcut!

Este capricios la masă? Ce este de făcut!

În primul an de viață l-ai făcut pe puiul tău să descopere o mulțime de gusturi și texturi, numai că în ultimul timp a devenit din ce în ce mai capricios și mai greu de mulțumit. Ce e de făcut? Iată câteva trucuri ingenioase și utile.

La masă cu cât el se încăpățânează să refuze anumite mâncăruri cu atât tu insiști și-l șantajezi mai mult să le termine.  După câteva săptămâni toată situația se transformă într-un război al nervilor și fiecare masă devine un supliciu și pentru el, și pentru tine. Oare de ce? Specialiștii afirmă în între 1 și 3 ani copiii trec prin cele mai mari schimbări de dezvoltare și de aici și modificările lor de apetit.

Neofobia alimentară – spre vârsta de 2 ani apare această teamă de alimentele noi și astfel masa se transformă într-o oră de negocieri și discuții.

Monotonia gustativă – tot în această perioadă apare și această preferință aproape obsesivă pentru anumite alimente și mâncăruri. Motivul este faptul că puiul tău are nevoie de siguranță, iar acele mâncăruri îi oferă confortul și siguranța de care are nevoie.

Refuzul mâncării – o modificare majoră din viața copilului (intrarea în colectivitate, mutatul într-un alt oraș, apariția unui frate mai mic) poate antrena după sine o schimbare în comportamentul alimentar. De cele mai multe ori acesta se manifestă prin refuz alimentar. Acesta este modul prin care atrage atenția asupra lui.

Acestea sunt motivele majore, identificate de psihologi și de nutriționiști care determină apariția capriciilor. Să ne vedem acum ce trucuri putem aplica pentru a le dejuca.

Fii atentă la prezentarea alimentelor

Nu acceptă să mănânce decât prăjit sau în formă de triunghi. Nu vrea penne, vrea fussilli, sandvișul să fie decorat ca un arlechin, salata să nu aibă ceapă, supa fără pătrunjel etc. Și nu mereu ai timp și nici răbdarea să ne pliem pe capriciile lui pentru a-l determina să mănânce. Atitudinea corectă, deși riscantă, este să-i spui cu voce tare că în acel moment ai timp să-i faci sandvișul cum îl vrea, dar  mâine nu vei mai avea timp. De asemenea, poți să-l antrenezi și pe el în decorarea arlechinului, scoaterea cepei sau a pătrunjelului.

Are doar 3 ani și vrea să-și pună singur lapte în pahar, să-și taie singur pâine, să-și fiarbă oul etc. Practic vrea să demonstreze că e un copil mare și că se poate descurca la fel de bine ca tine, iar dacă nu-l lași începe circul. Cea mai bună atitudine este să-l lași să se descurce singur supervizându-l de aproape și felicindu-l pentru fiecare reușită!

Acceptă schimbările

Până mai ieri adora morcovii și spanacul și acum nici nu vrea să le vadă în farfurie. Gusturile evoluează de la vârstă la vârstă, așa că trebuie să accepți faptul că puiul tău a crescut și mâncare pe care o iubea nu mai are același succes și astăzi. În loc să insiști, propune-i o legumă sau un alt aliment cu aceleași virtuți nutritive. Important este să aibă o alimentație variată, bogată în vitamine, minerale și fibre, deci permite-i să aibă propriile preferințe. În loc de morcov propune-i dovleac sau cartof dulce, în loc de broccoli – spanac sau fasole verde etc. Va fi fericit că poate alege și poate mânca ce-i place.

Fii atentă la cantități!

Una dintre marile griji ale mamelor și bunicilor este să termine tot din farfurie. Greșit spun într-un cor nutriționiștii și pediatrii. De cele mai multe ori noi, părinții  nu apreciem corect porțiile și-i oferim aceeași cantitate de mâncare ca și nouă. Atenție, un copil de 2-3 ani ar trebui să mănânce maxim o treime din porția unui adult. Respectă-i apetitul și nu-l forța.  Supraalimentarea între 1-3 ani este unul din cauzele principale ale obezității infantile.

Pregătește momentul pentru fiecare masă

Închide televizorul, spune-le tuturor cu 5-10 minute că îi aștepți la masă și aranjează frumos farfuria fiecăruia. Orice le poate perturba interesul pentru mâncare: știrile, discuțiile contradicatorii dintre voi, o jucărie nouă pe care a primit-o. Așa că transformă momentul mesei într-un ritual pe care-l respectați cu toții și la care participați toți. Profitați de acest moment ca să apreciați gustul mâncării, povestiți ce ați făcut peste zi, faceți planuri etc.

5 trucuri anticapricii

  • Nu-i atrage atenția când este stângaci la masă.
  • Tu ești primul lui model, deci nu va mânca niciodată broccoli dacă nu te vede pe tine mâncând.
  • Nu-l șantaja cu desertul ca să mănânce tot.
  • Strecoară-i legumele care nu-i plac în supele creme sau piureuri.
  • Mănâncă mereu cu plăcere și se va molipsi de la tine.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*