Home / Bebelus / Dr. Valeria Herdea: Pentru a preveni întârzierile este esențial consultul lunar al sugarului

Dr. Valeria Herdea: Pentru a preveni întârzierile este esențial consultul lunar al sugarului

În primii ani de viață ai bebelușului nostru ne facem griji pentru orice, iar atunci când mersul, statul în funduleț sau primul dințișor întârzie să apară, începem să intrăm în alertă. Binecunoscutul medic de familie și prietena revistei noastre, dr. Valeria Herdea, ne-a explicat când trebuie cu adevărat să ne îngrijorăm și ce măsuri să luăm.

Ce facem dacă la 6-8 luni nu stă încă în funduleț și nu se rostogolește?

Dacă remarcăm întârzieri în dezvoltarea neuropsihomotorie trebuie să luăm în calcul în primul rând parametrii de sarcină a mamei și apoi ce se întâmplă în perioada de după naștere. Cauzele care pot duce la tulburări de genul acesta, pot veni din timpul sarcinii, când mama poate avea diverse afecțiuni, sau dinaintea sarcinii(tensiune, obezitate, diabet). Aceste întârzieri pot fi cauzate și de traumatismele din timpul nașterii (hipoaxie) sau de afecțiuni grave bacteriene sau virale urmate de tratamente puternice în primele luni de viață. Este important ca în primul an de viață bebelușul să fie examinat lunar de medicul de familie, pentru ca aceste tulburări să fie diagnosticate cât mai repede. Cu cât intervenția terapeutică (Kinetoterapie, masaj, înot) se face mai rapid, cu atât copilul se recuperează mai repede.

Ce se întâmplă însă când refuză alimentația solidă și este alăptat sau bea lapte formulă până la 12 luni? De ce se întâmplă și cum îi afectează evoluția?

Există copiii care depind exclusiv de sân, până târziu la 8-9 luni și care refuză alimentele solidă. Eu recomand introducerea progresivă a alimentație solidă, la început cu granulație foarte fină, apoi cu granulație mai mare: supe de legume, piureuri de fructe. Copiii care refuză mult timp alimentele semisolide sau solide trebuie examinați clinic, apoi paraclinic pentru a vedea dacă nu sunt alte cauze ale refuzului alimentar. Nu în ultimul rând este esențial programul pe care-l facem copilului. Un program haotic, lipsa așezării la masă cu toată familie, lipsa de liniște și armonie la masă sunt factori care influențează negativ procesul de diversificare.

De ce întârzie apariția dințișorilor? Ce măsuri trebuie să luăm?

De cele mai multe ori sunt cauze genetice, ia această întârziere a dinților se transmite de la bunici și părinți. În acest caz un ortodont poate face o examinare a copilului, pune un diagnostic și ia măsurile de tratament. Însă un copil care suge, mănâncă, se joacă, este bine dezvoltat neuropsihomotor și căruia nu i-au apărut dinții până la 9 luni nu este o tragedie. După această vârstă poate avea loc o adevărată erupție dentară la 12 luni, pot apărea dinții în altă ordine decât cea pe care o știm. Nu trebuie să ne facem griji: în perioada 12-18 luni lucrurile se așază.  După apariția lor, este importantă igiena dentară cu periuța specială sau cu mănușa pentru a masa gingia.

Ce măsuri trebuie să luăm dacă fontanela nu i s-a închis până 2 ani?

Evaluarea clinică a copilului de către medic, determinarea calcemiei, evaluarea parametrilor care ne pot indica prezența sau absența unei anemii sunt lucruri care se fac uzual la 6 luni și la 12 luni de către medicul de familie. Printr-un consult clinic complet se poate vedea dacă neînchiderea fontanelei ține de cauze fizice sau de cauze patologice. O fontanelă bombată și deschisă la 2 ani poate fi semn al unei tulburări neurologice, iar acel copil trebuie să ajungă la un neurolog pentru un diagnostic și un tratament corect.

Sunt copii care la 3-4 ani care mănâncă doar foarte fin pasat sau beau din biberon. Le afectează dezvoltarea?

Trăim într-o epocă în care mamele sunt active, trebuie să se întoarcă la serviciu. În lumea modernă, mamele sunt mereu grăbite, nu au timp și atunci dau totul pasat copilului. E mai ușor și mai rapid să-i dai tu de mâncare, decât să – l lași să mănânce singur. Ideal ar fi să-i dăm copilului lingurița în mână, să-l lăsăm 10-15 minute să se descurce singur, chiar dacă se murdărește, să-i arătăm cum se duce lingurița la gură, după care putem să-i luăm noi lingurița și să-l hrănim în următoarele 10-15 minute. Astfel încurajăm copilul să fie autonom și această autonomie este o achiziție extraordinară în dezvoltarea lui neuro-psihomotorie.

De ce întârzie să vorbească? Ce măsuri trebuie să luăm?

Ar trebui mai întâi dacă acel copil nu aude. Evaluarea auditivă se face în primele 48 de ore de viață ale bebelușului în toate maternitățile mari. Dacă acel copil nu a trecut testul auditiv, el va merge la un medic ORL și va recomanda proteza auditivă. Cu cât îi punem copilului o proteză auditivă mai devreme, cu atât șansele lui de recuperare sunt mai mari, iar copilul va putea fi integrat într-o colectivitate normală. Există însă și copii care nu sunt stimulați, care au părinți hiperprotectivi. În aceste cazuri părinții nu mai așteaptă copilul să spună cuvinte simple ca masă, casă etc. Copilul arată cu degetul, iar părintele ghicește repede ce vrea. De aceea este important să – l stimulă să vorbească, să vorbim cu el mai multe limbi pentru că în perioada 0-3 ani achizițiile sunt extraordinare.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*