Home / Copil / Dr. Mihaela Dan: „Aparatele ortodontice, cu cât mai devreme, cu atât mai bine!”

Dr. Mihaela Dan: „Aparatele ortodontice, cu cât mai devreme, cu atât mai bine!”

 

Dinţii „strâmbi“ sunt o problemă care apare în copilărie şi te urmăreşte toată viaţa. Şi nu este doar o chestiune de estetică, ci şi una de sănătate. Despre toate acestea ne-a vorbit dr. Mihaela Dan (foto), specialist în ortodonţie şi ortopedie dento-facială, la Clinica Orto-Implant Expert.

 

  1. De la ce vârstă se recomandă copiilor aparatul dentar?

Prima consultaţie la specialistul ortodont ar trebui să aibă loc la vârsta de 7 ani, adică în perioada când încep să erupă incisivii permanenţi. Tratamentul ortodontic este indicat dacă dinţii nu au suficient loc să erupă, dacă maxilarele nu sunt în raport corect unul faţă de celalalt sau dacă muşcătura nu este corectă. Primele măsuri de tratare a diferitelor probleme pot fi luate de timpuriu, deoarece oasele sunt mai maleabile şi răspund mai repede la tratament, iar dinţii care urmează să iasă sunt mai uşor de dirijat în poziţie corectă.

  1. Care sunt tipurile de aparate recomandate copiilor? Casa de asigurari decontează costul aparatului?

În cazul copiilor, cel mai ferecvent maxilarele sunt prea mici în raport cu dimensiunea dinţilor care urmează să iasă. Lărgirea maxilarelor se face cu aparate mobile şi, mai rar, cu disjunctor. Aparatele funcţionale (de silicon) sunt folosite la corectarea decalajelor dintre maxilare şi a efectelor unor obiceiuri dăunătoare precum suptul degetului, respiraţia pe gură etc. Aparatele fixe sunt indicate de la 11-12 ani, însă pot fi folosite cu succes şi la vârste mai mici, când este nevoie doar de aliniere dentară pe un os suficient de dezvoltat. Casa de asigurări de sănătate decontează doar o mică parte din tipurile de aparate, însă foarte puţini medici au contract cu casa de sigurari, iar plafonul lunar al acestora este foarte mic (insuficient pentru nevoile pacientilor).

  1. Ce consecinţe are asupra sănătăţii faptul că dinţii nu sunt aliniaţi corect?

Deşi poate nu pare o problemă serioasă, poziţia proastă a dinţilor poate fi cauza multor neplăceri. Dinţii nu permit periuţei sau aţei dentare să pătrundă bine şi astfel favorizează apariţia gingivitei, a cariei dentare şi apoi a complicaţiilor acesteia (inflamarea nervului, gangrena dentară, abcesul etc.), urmate de extracţia dentară. Nu în ultimul rând, forţele anormale transmise dinţilor cu poziţie incorectă produc în timp parodontoza, suprasolicitarea musculaturii şi articulaţiei temporo-mandibulare.

  1. Din ce cauze nu se aliniază corect dinţii?

Cauza principala este diferenţa dintre dimensiunea prea mare a dinţilor în raport cu oasele maxilare prea mici. Bineînteţes, există şi o serie de factori externi, cum ar fi alimentaţia din ce în ce mai procesată, care nu stimulează dezvoltarea oaselor.

  1. Dacă nu a purtat în copilărie aparat dentar, poziţia defectuoasă a dinţilor poate fi corectată la maturitate?

Tratamentul ortodontic poate fi folosit la orice vârstă, însă cu cât trece timpul, cu atât costurile şi durata tratamentului vor fi mai mari. De asemenea, pentru a alinia o serie de dinţi înghesuiţi pe un maxilar ramas mic va fi nevoie, de multe ori, de extracţia unor dinţi permanenţi. Decalajele maxilare severe, care în copilarie ar fi putut fi rezolvate doar cu aparat dentar, necesită uneori intervenţie chirurgicală prin care se taie oasele şi se reaşează în muscătura corectă.

  1. Cât timp trebuie purtat aparatul dentar în copilărie?

Tratamentul ortodontic poate dura de la câteva luni, în cazurile uşoare, până la câţiva ani, în cazurile foarte compexe, însă media este de 1,5 ani. Cu cât tratamentul începe mai târziu, cu atât creşte durata lui.

  1. Exista reguli speciale de igienă?

Da. În primul rând, aparatul dentar mobil nu se poartă în timpul mesei, iar copilul este îndrumat să se spele pe dinţi după fiecare masă şi să spele şi aparatul cele puţin o dată pe zi, seara, cu periuţa şi pasta de dinţi.

În cazul aparatelor dentare fixe, periajul dentar după fiecare masă este extrem de important deoarece între bracketuri răman resturi alimentare. Apa de gură şi duşul bucal sunt foarte eficiente.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*