Home / Copil / Dr. Doina Mafteiu: Tulburările de alimentația afectează sănătatea copilului!

Dr. Doina Mafteiu: Tulburările de alimentația afectează sănătatea copilului!

shutterstock_6118807

Primele tulburări de alimentație, primele tulburări de limbaj, adaptarea la intrarea într-o nouă colectivitate sunt provocări cu care părinții se confruntă și rareori știu la ce medic specialist să meargă pentru a le rezolva. Dr. Doina Mafteiu, medic pisholog și logoped la clinica Medicover ne-a povestit în acest interviu de ce apar aceste tulburări și cum pot fi ele rezolvate.

doina mafteiu

După ce începe diversificarea, la câteva luni, părinţii se confruntă cu primele refuzuri din partea bebeluşului. Care credeţi că sunt cele mai frecvente cauze ale refuzului mâncării? 

Bebeluşii au numeroase motive pentru care pot refuză mâncarea: nu le place gustul, au o dispoziţie proastă, vor să facă altceva în acel moment, doresc să se joace şi mâncarea este o jucărie „bună”. Dacă sunt mai multe episoade de acest fel care împiedică copilul să se hrănească corespunzător, este indicat să fie consultat pediatrul. În cazul refuzului mâncării, este necesar ca părinţii să-şi păstreze calmul şi să încerce mai târziu servirea mesei. Oricum alimentele se introduc pe rând şi se ţine cont de toleranţă copilului.

Cum ar trebui să procedeze părinţii atunci când copilul mic nu vrea să mănânce la prânz, de exemplu?
Dacă bebe nu doreşte să mănânce la una dintre mese, este ridicat de la masă, apoi părinții îi spun că va mânca la masă viitoare. Acest lucru nu este anunţat că o pedeapsa, ci că o consecinţă.
Fobia alimentară se moşteneşte?
Moştenirea genetică poate fi pusă în evidenţă prin teste genetice, iar fobia alimentară include un complex de comportamente legate de alimente şi de procesul de alimentaţie. Poate exista un model în familie pe care copilul îl urmează în ceea ce priveşte modul de hrănire sau poate lipsi o rutină a familiei în ceea ce priveşte servirea mesei.

Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii şi care duc la apariţia anorexiei infantile?
De cele mai multe ori atunci când constată că propriul copil nu mănâncă (aşa cum consideră părintele că ar trebui) încearcă insistent să-i dea copilul să mănânce mai mult, la masă: îi distrage atenţia cu tot felul de jucării, hrăneşte copilul frecvent sau la ore fixe, inclusiv noaptea, uneori în somn, încearcă să ofere mai multe tipuri de alimente la o masă, forţează copilul să mănânce. Toate acestea pot duce la anorexia infantilă, de aceea este important ca în timpul hrănirii să existe o stare de confort psihic atât al adultului, cât şi al copilului.
Când ar trebui că părinţii să se alarmeze şi la ce medic specialist ar trebui să meargă?
În cazul în care sunt refuzuri frecvente ale meselor, iar copilul scade în greutate, este nevoie de consultul unui specialist pediatru sau neuropsihiatru infantil.
Tulburările de alimentaţie pot duce şi la apariţia problemelor de comportament la vârstă preşcolară şi şcoală?
Tulburările de alimentaţie pot afecta dezvoltarea copilului şi la vârste mai mari. Pot apărea probleme legate de stimă şi imaginea de sine care la rândul lor pot afecta integrarea în colectivitate sau pot duce la apariția problemelor emoţionale.
De ce copiii care intră într-o nouă colectivitate devin agresivi şi mofturoşi sau din contra, foarte tăcuţi şi apatici?
Intrarea într-o nouă colectivitate activează mecanismele de adaptare ale copilului şi îl pun în situaţia de a descoperi altele noi. Dacă în viaţă de zi cu zi copilul este lăsat să exploreze situaţii noi, adaptarea lui poate fi mai uşoară. Reacţiile de agresivitate pot fi sursa unor temeri sau a unei dorinţe de control. Sunt copii care sunt obişnuiţi ca altcineva să aibă iniţiativa, ei asistând apatici.
Ce pot face părinţii pentru a-i ajută pe aceşti copiii să-şi schimbe comportamentul?
Aceşti copii au nevoie să fie încurajaţi să intre în contact cu alţi copii. Uneori este nevoie de un adult pentru a facilita aceste interacţiuni, după care acesta trebuie să se retragă discret. În cazul copiilor mofturoşi (când nu este diagnosticată o tulburare alimentară), copilul poate sări peste mesele de la grădiniţă şi poate mânca acasă. Este important ca părinţii să fie atenți la mesajele pe care le-au transmis copiilor în ceea ce priveşte intrarea în colectivitate, servirea mesei la grădiniţă şi noii colegi.

Când apar primele tulburări de limbaj la copiii şi de ce?
Tulburările de limbaj pot fi diagnosticate în jurul vârstei de 3 ani şi jumătate – 4 ani. Cauzele pot ţine de de o afectare neuronală sau pot fi de mediu. Este important ca aceste tulburări să fie diagnosticate, iar tulburarea de limbaj, să fie corectată la timp.
Care sunt primele semne care ar trebui să-i alarmeze pe părinţi?
Faptul că cel mic nu pronunţă corect cuvintele, sunt sunete pe care nu le poate pronunţa corect nici măcar în onomatopee, toate sunt reprezintă siptomele unei tulburări de libaj care trebuie diagnosticată de un logoped.
 În curând vor veni Sărbătorile şi serbările şcolare. Cum îi putem ajută pe cei mici să-şi învingă tracul pe scenă, să nu se intimideze, să nu se bâlbâie?
Bâlbâiala poate apare în intervalul de vârstă 2- 4 ani şi dispare de la sine dacă părinţii încurajează copilul să vorbească (fără insistente), îl ascultă şi îi oferă un climat sigur din punct de vedere emoţional. Momentele în care acesta trebuie să apară pe scenă pot fi destul de anxiogene şi este important ca cel mic să aibă aprobarea şi acceptarea părinţilor. Nu sunt indicate comparaţiile între copii. Aprecierile şi încurajările ajută copilul să se simtă mai confortabil în aceste situaţii.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*