Home / Fără categorie / Dr. Crenguța Momîrlă : ”Diversificarea se face cu răbdare, nu cu insistenţă!”

Dr. Crenguța Momîrlă : ”Diversificarea se face cu răbdare, nu cu insistenţă!”

shutterstock_141147442

 

 

81991-momirla-crenguta_thumb2Începutul diversificării reprezintă pentru multe mămici o etapă dificilă, pline de griji și de dileme greu de depășit. Dr. Crenguța Momîrlă, medic specialist pediatru la Clinica Medicover a avut amabilitatea să ne răspundă la întrebări și să precizeze care sunt cele mai importante reglementări și reguli legate de această etapă.

Sunt foarte multe dispute legate de vârstă la care se începe diversificarea? Dv. la ce vârstă o recomandaţi?
Atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi Academia Americană de Pediatrie recomandă introducerea mâncării solide la vârstă de aproximativ 6 luni, ca mâncare complementară pe lângă laptele de mamă şi aproximativ 5 luni la copiii alimentaţi cu formulă de lapte. Copilaşul să aibă aproximativ 5- 6 luni (NU mai puţin de 17 săptămâni, NU mai mult de 27 de săptămâni). Introducerea timpurie a mâncării solide este un factor de risc, atât pentru dezvoltarea actuală a copilului, cât şi pentru sistemul lui digestiv ca adult, de aceea este bine să consulţi medicul pediatru înainte de începerea diversificării.

Cu ce alimente credeţi că ar trebui să debuteze această etapă? Cu fructe, cu legume sau cu cereale? sau personalizat în fucntie de apetitul copilului?
Cerealele, piureurile proaspete de fructe sau legume ar trebui să constituie primele experienţe solide ale copilului. Poţi începe cu legume sau fructe, fie cu cereale, în funcţie de nevoile nutriţionale ale acestuia, având în vedere creşterea în greutate, tulburările de tranzit, existenţa unui teren atopic.

Cum trebuie să evolueze textura alimentelor în perioada diversificării?
În jurul vârstei de 8 luni este momentul să se adauge mai multă textură mâncărurilor pe care le primesc cei mici. Este posibil că, la primele încercări, să nu reuşiţi să-l faceţi să mănânce. Nu vă neliniştiţi dacă refuză. Numai dumneavoastră vă cunoaşteţi copilul şi veţi putea să decideţi dacă acesta este cu adevărat pregătit pentru mâncarea solidă şi texturile noi. Se pot combină cereale primite, la care copilul nu a avut reacţii negative, fructe şi legume crude sau gătite ( pentru că sunt moi ) care pot fi mâncate cu mânuţele.

Ce tip de carne ar trebui să introducă mămicile în meniul copilului mic?
Copilul poate primi carne de pui/găină “ de ţară “, curcan, vită , pește alb, de preferinţă din ape naturale, nu din crescătorii. Întotdeauna carnea se oferă BINE fiartă (nu în sânge), nu se da niciodată copilului carne crudă sau pește crud.

 Ce tip de lapte ar trebui să primească sugarii după ce nu mai sunt alăptaţi la sân?
Este recomandabil să nu se înlocuiască niciodată laptele de sân sau pe cel formulă până la cel puţin 12 luni, preferabil până la 2 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă înţărcarea copilaşului “la 2 ani şi peste”. În cazul în care pruncul nu a putut sau nu mai poate beneficia de laptele matern, este bine să primească lapte-formulă, preparat special pentru sugari şi copii mici (acesta poate fi o formulă hipoalergenă sau formulă lapte integral corespunzătoare vârstei ).

Multe mămici se raportează mereu la cei mai durdulii bebeluşi din jurul lor şi-i forţează pe ai lor să mănânce tot. Cât ar trebui să mănânce la o masă un sugar?
Nu există o „ cantitate fixă „ pe care sugarul trebuie să o mănânce la o masă. Copilul nu trebuie forţat să mănânce. Mesele stabilite trebuie să fie adaptate nevoilor lui de creştere şi dezvolare . Diversificarea se face cu răbdare, nu cu insistenţă.

 În acest moment există multe ”curente” privind începutul diversificării. Unele mămici le dau copiilor un meniu vegan, altele unul bazat pe proteine sau exclud complet glutenul şi laptele din alimentaţia copilului. Ce le recomandaţi acestor mămici?
Copilul trebuie să primească o alimentaţie echilibrată pentru evitarea carenţelor care pot apare în cazul meniurilor specificate. Sunt afecţiuni care indică excluderea din alimentaţie a lactatelor, glutenului şi proteinelor, dar acestea sunt cazuri particulare; monitorizate de medic.

 Care sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la bebeluşi?
Alimentele sunt responsabile de un număr mare de alergii şi din păcate copiii sunt principalele victime ale alergiilor. Cele mai frecvente alergii alimentare la copii sunt la: ouă, lapte, arahide, nuci, alune, peste şi căpşuni. De aceea recomandările pentru introducerea în alimentaţie a diferitelor alimente se face sub îndrumarea medicului pediatru.

Ce combinaţii e bine să evite mămicile atunci când le prepară mâncarea bebeluşilor (lactate+ fructe, cereale+ carne)?
Este bine să nu se combine la o masă fructele cu legumele. În astfel de combinaţii zaharurile din fructe tind să producă fermentaţie care tulbură sistemul digestiv, mai ales cel atât de fragil şi în curs de maturizare al copiilor. În general fructele sunt recomandate ca masă de sine stătătoare sau combinarea lor cu cereale integrale. De asemenea, este bine că lactatele şi fructele să fie date la mese diferite ( pentru un proces de digestie mai eficient şi cu beneficiu maxim pentru organism).Cu toate acestea, fiecare medic, va recomanda combinaţiile optime fiecărui copil în parte.

Multe mămici apelează la tot felul de suplimente alimentare pentru imunizare. Au acestea un efect advers? Care este cea mai bună soluţie pentru cei mici?
Un rol deosebit de important în procesul de imunizare îl are stilul de viaţă, alimentaţia fiind primordială. Toamna ne pune la dispoziţie o mare varietate de legume şi fructe proaspete, autohtone, o adevărată sursă de vitamine, minerale, fibre, enzime, antioxidanţi, care ne ajută să ne păstrăm o bună imunitate a organismului şi care, în acelaţi timp, ne conferă vitalitate şi energie.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*