Home / Copil / Dr. Ana Ștefănescu: „Pentru o imunitate puternică, permiteți-le copiilor să răcească”

Dr. Ana Ștefănescu: „Pentru o imunitate puternică, permiteți-le copiilor să răcească”

Stimularea imunității este la început de toamnă subiectul ”fierbinte” al fiecărui părinte, mai ales al celor care au copii de grădiniță. Discutând cu dr. Ana Ștefănescu, medic pediatru la Clinica Regina Maria din Cluj, am aflat care sunt etapele de formare ale unui sistem imunitar puternic și care sunt factorii care îl pot afecta.

 Unele mămici le oferă copiilor suplimente de stimulare a imunității. Dv. ce le recomandați?

Eu recomand pe tot parcursul iernii vitamina D la orice vârstă, Vitamina C, zinc. Se pot asocia produse de cătină, echinaceea, propolis. De asemenea, produse care conțin extract din fructe de soc (unul din cei mai potenți imunostimulenți din natură) – cum este produsul ProImmunity.

Care sunt consecințele administrării imunostimulatoarelor fără recomandare medicală, mai ales în cazul copiilor?

Sistemul imun este foarte complex și uneori fragil; a-l forța să fie competent înainte de vreme, înainte de a trece prin toate infecțiile de care are nevoie pentru a se maturiza, poate duce la boli autoimune.

Există niște simptome vizibile care indică o imunitate scăzută și la care mămicile ar trebui să fie atente?

Imunodepresiile înnăscute sunt din fericire foarte rare. Acestea se manifestă de obicei ca infecții bacteriene severe și frecvente care necesită internare și răspund dificil la tratament (pneumonii, otite, enterocolite, sinuzite). În copleșitoarea majoritate, infecțiile respiratorii pe care le fac copiii de vârsta preșcolară sunt virale, autolimitate, și perfect normale, chiar dacă sunt foarte frecvente (se acceptă în jur de 12 pe an, toate aglomerate în sezonul rece). Fraza „copilul meu merge 3 zile la grădiniță, apoi stă 2 săptămâni acasă” este foarte comună și face parte din normalul copilăriei, fără să sugereze probleme de apărare imunitară ale copilului.

 Ce modificări ar trebui să facem în stilul de viață și alimentația copiilor noștri pentru a le stimula imunitatea?

Imunitatea copiilor este dublă – o parte înnăscută, mai puțin eficientă, și una dobândită, care apare prin infecțiile din primii ani de viață. Pentru a crește, deci, imunitatea copiilor, trebui să li se permită să răcească! În plus, orice contact cu animalele de apartament, cu natura (jucatul în nisip, cățăratul în copaci etc.), mâncatul de fructe și legume nespălate din grădina bunicilor (nestropite, evident!) – toate sunt modalități de a educa sistemul imun și de a îmbogăți flora intestinală.

Alte sfaturi pentru dezvoltarea firească a imunității și florei copilului:

  • consumați împreună cu copiii multe fructe și legume organice proaspete și gătite, alimente fermentate (murături, chefir și iaurt nepasteurizate), miere crudă și produse apicole certificate
  • evitați produsele de curățat și gelurile de mâini antibacteriene, mai ales cu triclosan; pe cât posibil, folosiți produse naturale (bicarbonat, oțet, suc de lămâie, eventual uleiuri esențiale)
  • evitați următoarele ingrediente în cosmetice: parabeni, SLS (sodium lauril sulfat), triclosan, ftalați, parfumuri, DEA (dietanol amină).
  • evitați margarina și tot ce o conține („uleiuri vegetale hidrogenate”) și glutamatul de sodiu (MSG) – produc tulburări de metabolism, endocrine și ale sistemului imun.
  • evitați zahărul, de orice culoare; pe lângă multe tulburări endocrine, determină o dependență similară cu a cocainei și slăbește sistemul imun.

Ce impact au asupra imunității tratamentele cu antibiotice în primii ani de viață?

Antibioticele au rolul de a controla infecțiile bacteriene, pe care organismul nu era capabil să le elimine singur. Dar în timp s-a dovedit că abuzul de antibiotice are efecte nocive, chiar dezastruoase, atât asupra organismului în cauză, cât și a populației, prin dezvoltarea rezistenței bacteriilor la acestea. Dacă purtăm un astfel de microb rezistent pe mucoasele noastre, cu care am conviețuit în bună înțelegere până atunci, când apărarea noastră scade temporar (stres, oboseală, boală, alimentație dezechilibrată), poate „prinde rădăcini” și la încercarea de a o combate cu antibioticele uzuale putem descoperi cu stupoare că nu răspunde.

În organismul uman, antibioticele duc la distrugerea extinsă a florei intestinale (3 zile de terapie cu o cefalosporină distruge 2/3 din flora intestinală a unui copil). Flora intestinală este esențială în apărarea imună și în dezvoltarea sistemului imun, din care 70% se află în pereții intestinului.

Excesul de antibiotice, prin decimarea florei intestinale, are legătură cu astmul bronsic, eczeme, alergii, obezitate, boli inflamatorii intestinale și reumatice și alte afecțiuni autoimune.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac mămicile când vorbim de sănătătea celui mic în sezonul rece?

Îmbrăcămintea prea groasă, cu prea multe straturi, fularul pus pe nas, temperatura crescută în casă (peste 220), excesul de lactate în alimentație și insuficiente fructe; iar când infecția s-a instalat, terapie antibiotică fără justificare, exces de antitermice, insuficientă hidratare.

 

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*