Home / Copil / Despre educație și … manipulare pozitivă

Despre educație și … manipulare pozitivă

shutterstock_195858167

Psihologi, părinți și educatori se străduiesc zi de zi să găsească cuvintele miraculoase și atitudinea ideală pentru a calma crizele unui copil și a-i oferi o educație ”ca la carte”. Numai că de la teorie la practică este cale lungă și noi, părinții, prinși în noianul de probleme zilnice, rareori ne mai găsim CALMUL, RĂBDAREA și TIMPUL de a le oferi copiilor noștri soluția de a-și gestiona frustrările și nemulțumirile. Și rareori înțelegem că ei sunt reflexia noastră în oglindă.

Dragi mămici, să ridice mâna cele care obțin un ”da” de la copii lor atunci când le cer: să facă temele sau curat în cameră, să spele farfuria sau orice altceva?!?! Ca mamă a unui băiat de 6 ani, pot spune că peste 99% dintre răspunsurile fiului meu, la orice i-aș cere, sunt de ”nu” și ”nu vreau”. Și atunci m-am întrebat ce anume este greșit în atitudinea și cuvintele mele de obțin aceleași răspunsuri care mă exasperează!?!?!  După multe căutări am descoperit ce înseamnă …. manipularea pozitivă.

Există manipulare pozitivă?
Cuvântul manipulare nu are o reputație tocmai frumoasă și este sinonimă în mintea noastră cu ceva negativ ce ne determină să facem ceva împotriva voinței noastre.  Dar, dacă ne uităm în dicționar ea este definită scurt ca ” acțiunea de  a mânui, a manevra și rezultatele ei”.  Însă scopul nostru nu este de a descoperi care sunt aspectele pozitive și negative ale manipulării, ci cum să folosim acest procedeu în educația copiilor noștri.

De exemplu…

Când îi spui copilului tău ”Preferi să-ți faci temele acum sau după ce ai luat gustarea?”, de fapt îl manipulezi pozitiv: îi dai iluzia că el este că poate alege între două opțiunim, când de fapt tu ești cea care a făcut deja alegerea pentru el. Ia gândește-te, de câte ori i-ai spus până acum ”după masă facem temele”, scurt și poruncitor, iar răspunsul lui a fost invariabil ”nu vreau” sau ”da’ de ce”? Merită să încerci, nu?

Să mai dăm câteva exemple:

Spălatul pe dinți:  în loc de ”hai să ne spălăm pe dinți” – ” ne spălăm pe dinți cu pasta cu gust de căpșuni sau cu cea cu gust de mentă?”

Mâncatul legumelor din farfurie: în loc de ”dacă nu mănânci tot din farfurie, nu ai desert” – ”hai să vedem cine termină tot din farfurie și o să fie la fel de puternic și rapid ca Sportacus!”

Un desert sănătos:Vrei la desert un iaurt sau o farfurie cu cireșe?”

Schimbarea începe cu tine

De cele mai multe ori părinții așteaptă ca puiul lor să-și schimbe comportamentul, fără ca ei înșiși să-și schimbe atitudinea. Or, există un principiu de bază în comunicare: dacă vei face întotdeauna același lucru, vei obține aceleași rezultate. Cu cât vei fi mai tenace și mai autoritată, cu atât puiul tău va fi mai încăpățânat și mai rebel. Cu cât vei fi mai permisivă, cu atât copilul tău va profita mai mult să facă tot ce dorește. Așa că schimbarea trebuie să înceapă de la tine. Cuvintele de ordine ar trebui să fie: calm, răbdare, fermitate și respectarea regulilor pe care chiar tu i le impui copilului tău.

Crizele lui ascund oare altceva?

Comportamentul agresiv al unui copil ascunde mesaje secrete care pot fi descifrate dacă știi cum. În spatele fiecărei prostii a copilului tău se ascunde o altă intenție decât aceea de a-ți testa limitele răbdării. Sosirea pe lume a unui frățior sau a unei surioare poate duce la un comportament regresiv: va vrea și scutec, biberon, pătuț, să fie legănat, ținut în brațe etc. Învestește-l cu rolul protector de ”frate/soră mai mare” și spune-i care sunt atribuțiile lui. E important să știi că de cele mai mult ori sub crizele copiilor noștri stă nevoia simplă de dragoste și de atenție.

În spatele fiecărei prostii a copilului tău se ascunde o altă intenție decât aceea de a-ți testa limitele răbdării.

Învață-l cum să…învețe din prostii

Fiecare greșeală și prostie pe care o face poate fi o oportunitate să facă progrese. Dar e important ca tu fii calmă în aceste momente. Altfel nu putem vorbi de manipulare pozitivă. Copilul tău a vărsat din greșeală sau inteționat paharul cu apă? În loc să-l cerți, arată-i cum să șteargă apa. Numai așa va învăța că fiecare problemă are și o rezolvare. Psihologii spun că

De fiecare dată când facem ceva în locul copiilor noștri, îi privăm de o oportunitate de învățare.

Implică-l în tot ce faci

Copiii au o mare nevoie să fie implicați, responsabilizați, valorizați. Adoră să contribuie la activitățile de zi cu zi ale familiei. Cu cât un copil este mai tenace și mai încăpățânat (adică setat pe faza”nu vreau” ), cu atât specialiștii ne sfătuiesc să-i implicăm mai des în treburile casei. Spune-i că te bazezi pe el să te ajute: să faci cele mai bune fursecuri, să ștergi praful, să dai cu aspiratorul etc. E important să se simtă util și valorizat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*