Home / Copil / Desertul:  permis sau interzis?

Desertul:  permis sau interzis?

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Fiind direct responsabili în ceea ce privește educația alimentară a copiilor noștri, încercăm să le oferim în fiecare zi mâncăruri nutritive, echilibrate și gustoase. Însă în ultima vreme mulți părinți încearcă să excludă complet zahărul și dulciurile din alimentația celor mici, pe motiv că ar fi la cauza comportamentelor agresive și a performanțelor școlare scăzute. Trebuie să le interzicem copiilor desertul?  Și dacă nu, ce dulciuri e bine să le oferim?

Locul lui în alimentație

Ultimele studii demonstrează cât de importante sunt glucidele în alimentația copiilor, iar prin excluderea completă a desertului din meniu, vei obține un copil obosit, care în continuare va avea performanțe școlare scăzute. Atunci ce-i de făcut? Totul stă în alegeri corecte și cu măsură. Desertul reprezintă o sursă sănătoasă de glucide, de proteine și de lipide, așa că are locul lui special  în meniul și în inima copilului tău. Și tu când erai copil, abia așteptai acest moment. El reprezintă clipa de răsfăț a întregii familie și aduce o stare de bine tuturor, așa că nu-l elimina din meniu.

Ce desert alegi

Desertul preparat în casă este un fel de mâncare care conține alimente importante pentru echilibrul alimentar. Laptele, iaurtul, ouăle, untul sau uleiul, făina integrală, cacaua, fructele conține substanțe nutritive esențiale pentru dezvoltarea copilului tău. Zahărul este însă alimente controversat, dar, care, oferit cu măsură, reprezintă o sursă importantă de glucide pentru copilul tău. Așa că oferă-i la prânz un desert echilibrat care poate fi o prăjitură sau o plăcintă preparată în casă. Poate fi și un desert cu fructe pregătit în casă sau o salată de fructe.

Nu-l transforma în recompensă

”Dacă nu termini supa (sau temele) nu primești desertul” , ”dacă termini temele repede îți dau un desert”. Te recunoști? De multe ori părinții transformă desertul în recompensă pentru că puiul lor a mâncat tot, a făcut temele bine, a fost cuminte etc. Și copilul va înțelege că ori de câte ori a făcut ceva bine, trebuie să primească ceva dulce. Deci ai grijă să i-l oferi doar ca un fel de mâncare la prânz și să reprezinte pentru el doar un moment de răsfăț pe care-l împarte cu toată familia.

Porția să fie porție

Fie că puiul tău a terminat supa, fie că nu, îi dai desertul așa cum îl dai tuturor celorlalți. Crezi că refuză supa doar ca să mănânce mai multe prăjituri? E timpul să-l demaști pe micul poznaș și să lămurești situația. Explică-i clar că dulcele îi taie foamea și dacă mănâncă la masă doar desert, mai târziu îi va fi foame din nou. Spune-i că pentru fiecare este o singură porție de desert, nu mai multe. Dacă tu ai mai vrea una, abține-te. Nu uita că ești modelul lui și ești prima care trebuie să respecte regulile pe care i le impui. Dacă încă îi este foame după ce a mâncat și desertul oferă-i încă o porție de mâncare și spune-i că va primi gustarea la ora de gustare. Așa va învăța să mănânce la fiecare masă și că desertul are locul lui special.

 

 

 

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*