Home / Bebelus / Alimentatie / De ce este atât de slăbuţ?

De ce este atât de slăbuţ?

shutterstock_125624777

Toate mamele visează să aibă bebeluşi rotunjori şi rozalii, ca-n filme. Ce faci însă când al tău este drăgălaş foc, dar mai slăbuţ decât media? E cazul să te îngrijorezi?  Vom vedea imediat.

În primul rând trebuie să-ţi aminteşti ce spun doctorii: colăceii de la mânuţe şi de la pulpiţe nu sunt neapărat un semn de sănătate. Şi totuşi nu te poţi opri să te întrebi dacă un copil mai slăbuţ face faţă bolilor atât de bine ca unul grăsuţ. Ca să nu mai pui la socoteală ce bătălie duci la fiecare masă ca să mănânce porţii mai mari. Şi totuşi, motivele tale de îngrijorare nu stau în picioare.

Mănâncă, dar nu se vede

  • Nu este un motiv de îngrijorare dacă copilul are o curbă a greutăţii armonioasă şi dacă indicele de masă corporală (înălţimea împărţită la pătratul greutăţii) se încadrează în standarde. Ereditatea poate şi ea să explice diferenţele, ca şi naşterea prematură. În acest caz, şi numai dacă greutatea la naştere a fost sub media lunii de sarcină, trebuie să aştepţi doi ani pentru ca micuţul să recupereze şi să ajungă la greutatea normală a vârstei.
  • Copilul tău mănâncă bine, dar nu poate să înghită o cantitate mai mare, care să-l ajute să recupereze deficitul de greutate? Ei bine, nu este complicat să-i îmbogăţeşti piureul cu brânză sau caşacaval ras şi supa cremă cu puţină smântână. Este de preferat să-i pui mai multe grăsimi în mâncare decât să i-o îndulceşti.

Are un apetit de vrăbiuţă

Scuipă piureul după câteva linguriţe. De felul doi, nici pomeneală! Medicul ţi-ar spune că atât timp cât nu slăbeşte, ceea ce înghite îi este suficient. Organismul lui are capacitatea de a stoca substanţele nutritive de care are nevoie. Ce-i de făcut? Pentru început, fă o listă cu tot ce a mâncat în ultimele trei zile. Vei constata cu uimire că a mâncat mai mult decât credeai. Iar dacă atunci când îi dai tu să mănânce face tot felul de nazuri, iar cu alţii mănâncă mai bine, este pentru că pe tine te preferă pentru scenele de răsfăţ. Iar dacă-i şi merge…

Regurgitează des

Nici n-a terminat bine masa că a şi regurgitat jumătate de biberon. Nu te mai miri de ce este firav. Fă-l să scoată aerul după masă, să mănânce încet. Dacă regurgitările sunt ocazionale, nu vă îngrjoraţi. Dar dacă survin aproape zilnic, este de preferat să te adresezi medicului. Poate fi vorba despre o problemă gastrică (o inaturitate a circuitului esofag-stomac, acel celebru reflux gastro-esofagian) sau o anomalie a ieşirii din stomac (stenoză pilorică). Chiar şi o simplă otită poate provoca regusrgitarea.

Moşteneşte silueta părinţilor

Da, copiii slăbuţi pot moşteni asta de la părinţi sau de la alte rude apropiate. Deşi mănâncă normal, grăsimea nu se lipeşte de ei. De multe ori, aceşti copii sunt foarte activi. Iar la capitolul preferiţe alimentare, cei mai mulţi din această categorie, ocolesc grăsimile şi mănâncă puţin şi des.  Pentru cei care nu pot mânca mult odată, o soluţie ar fi gustările între mese. Lângă 3 mese principale, merg foarte bine 2 gustări (la ora 11 şi la 17).

Greşelile părinţilor

Dacă ţi-ai forţat copilul să mănânce tot, este o mare greşală. O asemenea atitudine este un adevarat cerc vicios. Mâncatul din obligaţie nu se împacă deloc cu plăcerea de a mânca. Aceasta din urmă este generată de senzaţia de foame. Iar foamea nu vine la comandă. Din categoria cauzelor psihologice care diminuează drastic apetitul, fac parte conflictele la masă şi certurile. Un copil care trăieşte toate acestea poate fi mai slăbuţ şi mai lipsit de plăcerea de a mânca.

Sfatul nostru

Este bine să rezişti tentaţiei de a oferi unui copil slăbuţ alimente puţin hrănitoare, dar bogate în calorii, fie ca o recompensă, fie pentru a te linişti că mănâncă ceva. Un copil sănătos poate rămâne slab în ciuda faptului că mănâncă bine. Poţi să zici în acest caz că „aşa e felul lui“. Unii copii mai subţirei preferă să mănânce alimente hrănitoare cum sunt carnea, legumele şi fructele. În concluzie, un copil care ia acceptabil în greutate an de an și a fost mai subţire de mic, nu trebuie să-şi îngrijoreze părinţii.

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*