Home / Bebelus / Alimentatie / Cum evoluează gustul și textura alimentelor

Cum evoluează gustul și textura alimentelor

 

shutterstock_135124046

 

Calendarul noutăţilor din farfuria lui este legat inevitabil de maturizarea digestivă, din care face parte şi apariţia dinţilor. Iată cum se modifică textura alimentelor în funcție de vârstă.

În primele zile ale diversificării, textura noilor piureuri trebuie să fie cât mai apropiată de cea a laptelui, adică cât mai lichidă. Pe parcursul următoarelor zile textura lor devine din ce în ce mai consistentă, însă chiar de la început e bine să folosești lingurița.

  • Descoperirea texturilor, a linguriței, contactul cu mâncarea sunt niște etape foarte importante în dezvoltarea psihomotorie a bebelușului:
  • Evoluția texturii alimentelor îl obligă pe sugar să mestece mai mult și prin urmare contribuie la dezvoltarea musculaturii limbii și a maxilarelor. Această achiziție are un impact direct asupra dezvoltării limbajului.
  • Un copil care mănâncă piureuri fin pasate chiar și după 12 luni va vorbi mai greu și mai târziu, în schimb care are un meniu cu texturi variate începân cu 8-9 luni va vorbi mai ușor și va avea un vocabular mai vast.
  • De asemenea autonomia la masă contribuie la dezvoltarea musculaturii mâinii care are un impact direct asupra achiziției scrisului.
  • Pare prematur să vorbim de scris la un bebeluș, dar e important să-l lăsăm pe cel mic să exploreze la ora mesei: lasă-l să se joace cu mâncarea, să apuce bucățelele cu mâna, să le ducă singur la mână. Așa își va învăța să fie precis, să-și coordoneze mișcările. Toată această activitate reprezintă o pre-etapă a scrisului.

Iată care sunt cele mai importante etape în diversificare privind evoluția texturii mâncărurilor!

De la 6 la 8 luni – Totul mixat

Pe la 5-6 luni, bebe începe să descopere lumea cu…guriţa: semnul acestui lucru este că încearcă să „guste” tot ce prinde în mânuţe. El este pregătit să testeze şi să înghită mici cantităţi de piureuri. Dacă bebeluşul este alăptat, poţi să aştepţi până la 6 luni pentru aceste experimente. Atunci ai libertatea să-i combini pregătești tot felul de piureuri fin mixate, cu consistență diferită. Ai grijă să respecți regula celor 3-4 zile, adică cât aștepți ca să accepte bebe un nou aliment.

De la 8 la 11 luni – Fărâmiţe de tot felul

La 8 luni, copilaşului are incisivii centrali şi laterali, deci, va putea să „roadă” alimente moi, cum ar fi fructele bine coapte şi tăiate mărunt sau zdrobite cu furculiţa. O delicatesă pentru această vârstă este gălbenuşul de ou, fărâmiţat în supă ori paste fine (fidea) în puire sau în ciorbiţă.

De la 12 la 18 luni – Ras sau bucăţele?

Începând de la 9 luni, bebeluşul tău îşi duce singur mâncarea la gură, vrea să ţină el linguriţa şi să mănânce fără ajutor. Între 10 şi 18 luni, îi cresc molarii şi caninii. Poate, deci, să mănânce carne sau peşte mărunţit cu mixerul, sau chiar tăiate fin, cu cuţitul. În plus, meniul lui se poate îmbogăţi cu un ou fiert tare, tăiat în bucăţele, cu fructe rase în care adaugi cereale sau biscuiţi raşi. După 15 luni, copilul trece în etapa „bucăţelelor” pentru toate categoriile de alimente, iar la vârsta de 2 ani trebuie să mănânce doar „bucăţele”. Dar, abia în cel de al treilea an de viaţă va putea să mănânce alimente la fel de solide ca şi adulţii.

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*