Cozonac aromat

Ingrediente

1 kg făină
600 ml lapte
200 g zahăr
5 gălbenușuri
60 g drojdie proaspătă
100 g unt
1 linguriță sare
esență de portocală
coaja de la o lămâie

Pentru umplutură

4 linguri cacao
4 linguri zahăr
50 g stafide
100 g rahat

Pentru uns

1 gălbenuș
2 linguri lapte
Mod de preparare
Cerni făina într-un vas, faci o gaură în mijloc, pui sarea, zahărul și drojdia dizolvate în puțin lapte călduț, amesteci și cu puțină făină și lași să crească. Pui gălbenușurile bătute peste maia, restul de lapte călduț, esența de portocală, coaja de lămâie și începi să încorporezi făina, frământând cu mâna până obții un aluat potrivit de tare. Adaugi treptat untul topit călduț și frămânți energic până încorporezi untul. Acoperi vasul cu un prosop curat și-l lași să crească, la loc cald, fără curenți de aer, până își dublează volumul.

Răstorni aluatul pe masa unsă cu puțin ulei, frămânți ușor și-l împarți în șase. Fiecare bilă de aluat o întinzi sub formă de dreptunghi. Amesteci pudra de cacao cu zahărul și o presari pe dreptunghiurile de aluat. Pui deasupra stafide și bucățele de rahat. Rulezi fiecare dreptunghi de aluat strâns, ca pe o ruladă. Împlești câte trei rulouri și le prinzi la capete. Ies doi cozonaci. Îi așezi în două tăvi îmbrăcate cu hârtie de copt și-i mai lași la dospit circa 30 de minute. Ungi cozonacii cu gălbenușul bătut cu laptele și-i introduci în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ o oră. Îi scoți din forme, îi acoperi cu un prosop curat și îi lași să se răcească.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*