Home / Bebelus / Alimentatie / Copilul are nevoie de vitamina C încă de la naștere

Copilul are nevoie de vitamina C încă de la naștere

Nimeni nu mai contestă astăzi rolul atât de important al vitaminei C pentru sănătatea copiilor şi a adulţilor. Mai ales iarna, ea este un factor de protecţie împortiva virozelor şi gripelor, iar în restul anului este un apărător de nădejde al bunei funţionări a organismului și un stimulator al sistemului imunitar. Lucrurile devin şi mai evideante când este vorba de copii: ei au nevoie de vitamina C din prima clipă de viaţă. Iată de ce îţi oferim câteva argumente ca alimentele bogate în acestă preţioasă vitamină să nu lipsească nici o zi din farfuria micuţului tău.

Deşi nu mai este o noutate pentru nimeni, nu putem începe discuţia despre vitamina C fără să amintim de proprietăţile ei antioxidante şi despre contribuţia la sănătatea oaselor, a cartilajelor, a dinţilor şi a gingiilor. Tot ea protejează împotriva infecţiilor, accelerează cicatrizarea rănilor şi ajută la absorbţia fierului conţinut de vagetale, carne sau ficat. Vitamina C este hidrosolubilă (se „topeşte” în apă) şi, de aceea, fierberea o distruge într-o proporţie importantă. Nu se înmagazinează în corp în cantităţi mari, iar surplusul se elimină prin urină, un motiv în plus să consumăm vitamine bogate în vitamina C în fiecare zi. Tocmai această substanţă, atât de necesară vieţii, nu este produsă de organismul uman, fiind nevoie în permanenţă de o sursă ex­terioară din care să o primească. În plus, făcând parte din grupa vitaminelor hi­drosolu­bile, vitamina C se eli­mină în canti­tăţi mari din organism, tre­buind pusă la loc mereu. Nu este de mirare că foarte mulţi dintre noi suferă chiar fără să ştie, de o carenţă de vitamina C.Rolul Vitaminei C în organism

Top 20 alimente bogate în vitamina C

Alimente  Porţii mg vitamina C        
1 Ardei gras roşu (crud) 100 g  101-166 mg
2 Ardei gras verde (crud) 100 g   54-132 mg
3 Kiwi 1 fruct mediu (76 g)   71 mg
4 Portocala 1 fruct mediu   70 mg
5 Suc de portocală 100 ml (1/2 cană)   43-66 mg
6 Mango 1 fruct mediu   57 mg
7 Broccoli, crud sau fiert 125 g   42-54 mg
8 Varză de Bruxelles  4 verze   52 mg
9 Căpşuni 125 g   52 mg
10 Suc de grepfruit 125 ml (1/2 cană)   36-50 mg
11 Grepfruit roşu sau alb ½ grepfruit    42 mg
12 Suc de legume 125 ml (1/2 cană)    35 mg
13 Ananas 100 g    34 mg
14 Pepene galben 100 g    31 mg
15 Mazăre crudă 1/2 cană    31 mg
 16 Pătrunjel  100 g  130 mg

17   Mandarină                100 g                          30 mg

18   Cartof                         100 g                          20 mg

19   Spanac                       100 g                           30 mg

20   Conopidă (crudă)     100 g                           40 mg

Atenţie!  Legumele şi fructele sunt surse reale de vitamina C cu condiţia să se fi ma­turizat natu­ral (nu forţat, după cules) şi să nu fi fost depo­zitate prea mult înainte de a fi consumate. De exem­plu, un măr proas­păt cu­les con­ţine 10 mg de vitamina C, dar ajunge să con­ţină după 3 luni de depozitare doar 1 mg de vitami­na C. Aşadar, pentru a beneficia de aceas­tă vitamină, consumaţi doar fructe proas­­pete. Aceeaşi situaţie este valabilă şi în cazul legumelor, al căror conţinut de acid ascorbic scade foarte mult cu timpul. Un car­tof proaspăt recoltat con­ţine 25 mg de vitamina C şi ajunge după câ­teva luni să la 5 mg. Mai mult, dintre toate vita­mi­ne­le, vitamina C este cel mai uşor distrusă în tim­­pul preparării sau con­servării. Acidul as­cor­bic este degradat rapid de contactul cu me­talele, de expunerea la aer sau la lumină, de pre­pararea termică. Prin prăjire, de exemplu, 90% din conţinutul iniţial de vitamina C al alimentelor se pierde.

Necesarul cotidian de vitamina C

Nevoia de vitamina C începe de la naştere. Dacă nou-născutul şi bebeluşul până la 6 luni are porţia lui zilnică din laptele mamei, după diversificare, principalii furnizori devin treptat alimentele solide. Iată mai jos o prezentare a nevoilor cotidiene de vitamina C pe vârste:

Bebeluşi  0-6 luni  40 mg*
Bebeluşi  7-12 luni  50 mg*
Bebeluşi  1-3 ani  15 mg
Copii       4-8 ani  25 mg
Băieţi      9-13 ani  45 mg
Fetiţe      9-13 ani  45 mg
Băieţi     14-18 ani  75 mg
Fete        14-18 ani  65 mg
 Femei însărcinate  85 mg
 Femei care alăptează  120 mg

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*