Home / Bebelus / Ce spune cântarul despre bebeluşi?

Ce spune cântarul despre bebeluşi?

shutterstock_154702106

Greutatea normală în primul an de viaţă se apreciază în funcţie de cea de la naştere. La 4 luni, ideal ar fi ca  bebeluşul să-şi dubleze greutatea de la naştere, la 1 an să aibă de trei ori mai mult. Totul ar trebui să curgă după garfic, ca la carte. Şi totuşi, în realitate se mai întâmplă şi altfel, ceea ce le aduce în pragul disperării pe tinerele mămici.

E normal?

Micuţii născuţi la termen (eutrofici) cântăresc 2.800-4.000 g, au o lungime de 48-52 cm şi un perimetru cranian de 34 -37 cm. Cei care cântăresc între 2.500 şi 2.800 g se numesc subponderali, iar cei cu o greutate sub 2.500 g sunt consideraţi prematuri, chiar dacă s-au născut la termen. Aceştia recuperează deficitul de greutate de la naştere până la 6 luni sau chiar 1 an.

Scăderea fiziologică

Din a 2-a zi de viaţă, micuţul tău poate pierde în greutate cel mult 10% din greutatea de la naştere, fără să fie suspect că e bolnav. În acest interval elimină primul scaun (meconiu) şi prima urină, iar lichidul amniotic rămas în plămâni se resoarbe. Medicul va decide externarea din maternitate în momentul în care puiul va începe să crească în greutate, chiar dacă nu recuperează total gramele pierdute. Cel târziu în 10-12 zile el va reveni la greutatea de la naştere şi până la sfârşitul primei luni va creşte încă 800 g.

Măsoară-l corect!

Ca să nu te stresezi cu cifre care nici măcar nu sunt corecte, iată cum faci corect măsurătorile.   

  • Foloseşte numai un cântar special pentru sugari. De regulă, este bine să-l cântăreşti cu acelaşi cântar, mereu în aceleaşi condiţii: dezbrăcat, fără scutece şi înainte de masă.  Acasă, cântăreşte-l săptămânal, nu zilnic. Proba suptului nu este recomandată. Stresul tău scade cantitatea de lapte şi nici nu afli ceva care să te ajute.
  • Nu compara aspectul laptelui tău cu al celui de vacă. Laptele uman este transparent, din cauza conţinutului scăzut de cazeină, dar este perfect adaptat copilaşului. Şi nu uita, nu există lapte de mamă de calitate proastă! Şi chiar dacă eşti mulţumită de dezvoltarea bebeluşului, nu sări peste vizita lunară la pediatru. Examenul de bilanţ se face lunar în primele 6 luni şi apoi trimestrial până la 1 anişor.

Care sunt semnele suptului eficient?

  •  Se aud sunetele specifice suptului.
  • După masă, copilaşul este fericit şi adoarme liniştit.
  • Are 3 scaune pe zi. Scaunul copilului alimentat la sân are un halou apos şi nu trebuie confundat cu scaunul diareic.
  • Udă şase scutece pe zi.
  • Când este treaz doreşte să sugă.
  • Îţi simţi sânii uşuraţi după fiecare alăptat. Cu cât puiul tău goleşte mai bine sânii, cu atât se va produce mai mult lapte.

 

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*