Home / Copil / Ce să NU faci când dai medicamente copilului

Ce să NU faci când dai medicamente copilului

shutterstock_141981658

Tratamentele medicamentoase pot fi o problemă la copii, din cauza gustului neplăcut al tabletelor, siropurilor sau picăturilor vindecătoare. Pe de altă parte, culorile vii ale pastilelor, gustul lor fructat sau dorința de a o imita pe buni care ia pilule, pot deveni un mare pericol.  Iată de ce îți propunem să vedem împreună ce e de făcut și ce nu, când este vorba de medicamentele pentru copii.

       1. Medicamentele nu sunt bomboane

Copilul nu vrea să ia medicamentul prescris? Rezistă tentației să-l prezinți ca pe o bombonică. Mai ales dacă are gust bun. Micuțul tău trebuie să știe de ce ia medicamentul și că nu este vorba de nicio bomboană. Altfel, „bomboana“ poate deveni în mâna lui un pericol extrem, mai ales când nu este supravegheat. Iar dacă mai are gust dulce și o culoare veselă, atracția este și mai mare, iar riscul pe măsură, chiar dacă este vorba de vitamine.

       2.  Asigură-te că dai doza corectă

Se știe! Memoria este facultatea creierului de a uita. Deci, înainte de orice utilizare, recitește modul de administrare sau rețeta pe care o ai de la doctor. Și oricât de bolnav ar fi copilul, nu mări doza din proprie inițiativă. Iar dacă ai vreun dubiu asupra dozei, întreabă un medic sau un farmacist. Ca să nu mai vorbim de termenul de valabilitate al medicamentului. Nici nu poate fi vorba de folosirea unuia care a depășit data de pe ambalaj.

      3.  Păstrează ambalajul și modul de utilizare

Ambalajul medicamentului dă toate detaliile de care ai nevoie așa că nu păstra tabletele în plicuri sau blisterele fără cutii. Pe toate ambalajele, companiile producătoare au grijă să noteze tot ce trebuie să știi despre medicament, inclusiv lucruri legate de riscuri și pericole. Ca primă măsură de siguranță, nu trebuie să dai niciodată copilului un medicament fără să citești prospectul, care trebuie păstrat până când termini tratamentul.  Niciodată nu ești destul de prudentă când vine vorba de sănătatea copilului.

       4.  Ține sub cheie medicamentele

Toate medicamentele sunt periculoase, dar unele presupun riscuri de viață și de moarte. Nu sunt cuvinte care să redea pe de-a-ntregul ce se poate întâmpla într-o clipă de neatenție din partea adulților. Pe lângă riscul de sufocare cu pastile, există și acela a înghiți tablete contra hipertensiunii, depresiei, alergiilor etc. , care prezintă pentru copii un risc vital.

        5.  Măsoară bine doza!

Când este vorba de medicamente, doza măsurată cu aproximație nu există! Nu le poți măsura pe întuneric, nu le poți da măsurate „din ochi“. Și încă un lucru esențial, nu poți lăsa niciodată un copil să ia singur medicamentele, chiar dacă ți se pare că știe ce are de făcut și este îndeajuns de mare.

        6.  Secrete pentru estomparea gustului

Dacă este vorba de un medicament cu gust rău, cere-i copilului să se țină de nas, când îl înghite. Asta nu-l va face să fie mai bun la gust, dar îl va simți mai puțin. Și ține aproape un pahar cu apă, ca să-și clătească gura după ce l-a înghițit.  Și iată încă un truc: dă-i copilului să sugă un cubuleț de gheață înainte de lingurița cu sirop de tuse și așa va simți mai puțin gustul de medicament. Iar dacă este vorba de un lichid amar, atunci poți să-l iei într-o seringă și să i-l administrezi între dinți și obraz, nu pe limbă. Limba simte gustul amar,  zonele celelalte nu.

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*