Home / Bebelus / Cât de importantă este vitamina D pentru copilul tău

Cât de importantă este vitamina D pentru copilul tău

shutterstock_112907080

În primele 1000 de zile, micuțul tău are nevoi nutriționale specifice care, odată acoperite, vor asigura dezvoltarea lui sănătoasă și armonioasă. Un aport adecvat de vitamina D îl va ajuta pe copilul tău să crească mare și puternic și totodată va contribui la un viitor sănătos.

Vitamina D este esenţială pentru sănătatea oaselor.

Termenul de vitamina D cuprinde mai multe substanţe cu aceeaşi funcţie dintre care două sunt forme majore: vitamina D2 şi vitamina D3. Ele se produc sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete de tip B din substanţe steroidice; vitamina D2 este sintetizată de câteva plante şi ciuperci iar vitamina D3 de către animale şi la nivelul tegumentului uman. Vitaminele D2 şi D3 sunt absorbite în intestin în prezenţa altor grăsimi, iar eliminarea lor din organism se face prin bilă şi într-o proporţie mai mică prin urină. Vitaminele D2 şi D3 sunt substanţe inactive în corpul omenesc şi necesită transformări ulterioare la nivelul ficatului şi rinichiului.

Sursele de vitamina D

Principalele surse ale vitaminei D sunt reprezentate în primul rând de producerea la nivelul pielii sub acţiunea razelor soarelui şi pe plan secund alimentaţia. Un studio britanic a apreciat că expunerea mâinilor şi feţei în timpul mesei de prânz o parte din an sau în fiecare zi (în funcţie de latitudine) este suficientă pentru a asigura producerea necesarului zilnic, fără a risca arsuri ale zonelor expuse. Realizarea acestui deziderat este afectată de folosirea cremelor solare aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De asemenea, datorită hiperpigmentării, copiii afro-americani au o sinteză mai scăzută a vitaminei D.

Alimentele pot fi o sursă de vitamina D?

Există puţine alimente care conţin Vitamina D şi acestea sunt reprezentate de peştele gras (somon sălbatic, ton, sardine, hamsii, ţipari, peşte – spadă), de gălbenuşul de ou şi de câteva ciuperci.  În ţările europene anumite alimente precum lapte, cereale, sucuri de fructe şi margarină sunt îmbogăţite cu vitamina D.

Ce rol are

Vitamina D este implicată în multe procese fiziologice, dar acţiunea ei majoră este la nivelul metabolismului calciului şi fosfatului şi implicit în dezvoltarea normală a oaselor. Vitamina D este esenţială pentru absorbţia calciului şi fosfatului la nivelul intestinului şi reabsorbţia la nivelul rinichiului. Cantităţile insuficiente de vitamina D pe parcursul diferitelor etape ale copilăriei, dar mai ales în primul an de viaţă determină apariţia rahitismului.

Carență = rahitism

Rahitismul se caracterizează prin afectarea sistemului osos al copilului prin demineralizare şi afectarea forţei şi rezistenţei osoase. A fost o boală frecventă de-a lungul vremii, cele mai vechi informaţii ştiinţifice atestând prezenţa lui în secolul XIX la 63-80% dintre sugari. Incidenţa lui a scăzut dramatic după introducerea formulelor de lapte îmbogăţite cu vitamina D sau a suplimentării sugarilor alăptaţi natural. Corectarea deficitului de vitamina D are efecte benefice şi la vârste mai mari. Astfel suplimentarea la copiii şi adolescenţii cu asemenea deficite conduce la creşterea densităţii osoase în special la nivelul coloanei vertebrale şi la creşterea conţinutului total de calciu al oaselor.

Importanța vitaminei D

În ultimii ani vitamina D a devenit subiectul cercetărilor intensive privind efectele ei aupra altor organe exceptând sistemul osos. S-a descoperit că există receptori pentru vitamina D în multe tipuri de celule şi organe. Astfel ea poate influenţa sistemul imunitar cu implicaţii privind bolile imunologice (diabet zaharat sau astm alergic), bolile infecţioase (infecţii respiratorii) sau bolile cardiovasculare cu creşterea incidenţei infarctului miocardic sau a altor afecţiuni grave. Analizând toate cele prezentate mai sus, este usor de concluzionat că dovezile ştiinţifice sunt suficiente pentru a ne convinge de importanţa majoră a vitaminei D în sănătatea organismelor noastre. Efectele deficitului de vitamina D se manifestă atât în perioada copilăriei cât şi pe termen lung influenţând calitatea vieţii adultului. De aceea, asigurarea unui aport optim în frageda copilărie trebuie să reprezinte o preocupare constantă atât a medicilor cât şi a părinţilor pentru a putea oferi copilului toate şansele pentru o dezvoltare corespunzătoare şi o calitate a vieţii cât mai ridicată.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*