Home / Concursuri / Câștigă cu Tefal!

Câștigă cu Tefal!

Ești pasionată de gătit? Tefal și Pap tot! te invită la #concurs. Noi îți dăm ingredientul secret, iar tu ne îmbii cu rețeta ta în care folosești ingredientul într-un mod cât mai original. Simplu, nu?

Ingredientul este NĂUTUL!

 Ce poți câștiga?

– unul dintre cele 5 premii oferite de Tefal.

Nota bene! Trei dintre cele mai interesante rețete vor fi premiate cu un cuptor TEFAL Optimo 19L OF444834, iar următoarele două cu un set Ingenio Essential (compus din mâner + wok + cratiță).

Atenție! Comentariile se fac numai la această postare de pe site!

Perioada  de desfășurare a concursului este 20.10.2017- 3.11.2017.

Mult succes!

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

37 comments

  1. o cana boabe de naut
    o ceapa
    un ardei gras sau capia
    2-3 rosii
    o legatura patrungel
    un praf de sare
    tarhon
    ulei de masline
    Modul de preparare a tocanitei de naut pentru bebelusi:

    Se clatesc foarte bine sub jet de apa rece boabele de naut.
    Boabele de naut se fierb respectand proportia de o cana de naut la 3 cani de apa. Este necesara fierberea timp de aproximativ o ora si jumatate pentru ca nautul uscat sa fie gata.
    Intr-o cratita separata se pune ceapa taiata marunt, ardei gras sau capia taiat fasiute si un pic de apa si se fierb putin la foc mic. Adaugam un praf de sare si o lingurita tarhon.
    Cand legumele s-au inmuiat, se adauga 2-3 rosii taiate marunt si nautul fiert si scurs de apa.
    Daca preferi sa aiba putin mai mult sos, poti adauga si ceva din apa in care a fiert nautul.
    Se mai da un clocot 5 minute, se adauga pe deasupra putin patrunjel tocat marunt, se acopera si se stinge focul. Se stropeste cu o lingura de ulei de masline. Pofta buna!

  2. Picincu-Hobjila Viorica

    Piept de pui umplut cu mozzarella, in crusta de nuca, alaturi de humus cremos
    Se face un buzunaras, cu un cutit bine ascutit, in bucata de piept dezosata si usor condimentata cu sare si piper; se pun inauntru cateva bucatele de mozzarella si se inchide/fixeaza cu 2-3 scobitori, apoi bucata de piept se trece prin ou batut si prin nuca macinata si se prajeste in ulei de masline, la foc mic. Humusul se prepara clasic: naut fiert (un bol) amestecat cu 2-3 catei de usturoi, sare, pasta de susan, putin suc de lamaie, paprika si ulei de masline; se blendeaza totul, apoi se mai condimenteaza, la nevoie. Se serveste cu lipie 🙂

  3. Piure de naut , banane si dovleac copt

    Se amesteca bine toate ingredientele dupa preferinta se poate face un piure fin sau zdrobit cu furculita. Pare o reteta simpla insa este foarte sanatoasa si chiar are un gust bun.
    Ingrediente si timp de preparare
    Ingrediente
    1 lingura ­de dovleac­ copt
    1 lingura ­de naut fi­ert
    1/2 banana

  4. Burger cu naut: Ingrediente: 1 cutie naut 400 g, 1 borcan ciuperci taiate 300, 1 ceapa verde, 1 catel mare de usturoi, 1/2 lingurita pasta de ardei iute, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 2 linguri suc lamaie, 1 lingura ulei Pentru servit: chifle, cateva frunze de salata, 2 rosii, 1 ceapa rosie, 3-4 lingurite maioneza. Calim ciupercile tocate marunt, apoi adaugam frunzele de ceapa tocate fin, usturoiul pisat, pasta de ardei iute si coaja de lamaie si continuam sa mai calim putin. Cu ajutorul unui mixer, robot sau chiar cu o masina de tocat pasam nautul. Il amestecam cu ciupercile calite, adaugand suc de lamaie, sare si piper. Formam intre palme 3-4 chiftele si le mprajim in uleiul ramas in tigaie sau pe gratar timp de 2-3 minute pe fiecare parte.Aranjam pe chifla taiata o frunza de salata, o felie de rosie, burgerul de naut cu ciuperci, pe care il vom unge usor cu o lingurita de maioneza, punem apoi frunzele de rucola, felia de ceapa rosie si capacul chiflei. Pofta buna! 

  5. Falafel
    Ne trebuie:
    2 conserve de naut Sun Food
    2 cepe
    5 catei de usturoi
    1 legatura mare patrunjel
    2 linguri de faina
    boia iute/sos chilli (optional)
    1 legatura mica de coriantru
    1/2 lingurita chimion pudra
    sare, piper
    6-8 linguri de ulei pentru prajit
    – cantitati pentru cca 15 bucati –
    Cum se face:
    Lasam nautul la scurs intr-o sita (eu l-am lasat 2-3 ore, dar poate sta si mai putin). De cat de bine scurs
    de lichid este nautul, va depinde cantitatea de faina folosita. Daca este foarte bine scurs, posibil sa aveti nevoiede 2 linguri rase de faina, daca nu s-a scurs prea bine, vor fi probabil necesare 2 linguri cu varf.
    Punem nautul in robotul de bucatarie si il maruntim (eu l-am facut in 3 transe), fara a-l face pasta.
    Amestecam intr-un bol incapator toate ingredientele: nautul maruntit in robot, ceapa si patrunjelul tocate marunt,usturoiul pisat, coriandru si chimion, faina, sare, piper si boia sau sos chilli daca le preferati iuti.
    Faina o putem adauga cate o lingura, treptat, pentru a evita sa obtineti o compozitie prea uscata. Omigenizam bine.
    Formam bilute din compozitie pe care le aplatizam.
    Punem 3-4 linguri de ulei intr-o tigaie antiaderenta, lasam sa se incinga si punem falafelul la prajit.
    Lasam cate 4-5 minute pe fiecare parte, la foc mic. Le intoarcem cu grija, cu o paleta (exista riscul de a le sfarama).
    Le scoatem pe servetele de hartie, pentru a absoribi excesul de ulei.
    Le consumam reci sau calde, cu salata, sos de iaurt.

  6. Mancare de naut cu praz:
    Ingrediente: 800 gr naut la conserva, scurs
    6 cepe tocate, 6 linguri ulei, 6 catei usturoi maruntiti, 5 bucati praz, 3 linguri bulion, sare, piper, o jumatate legatura patrunjel tocat
    Incingem uleiul si calim cepele, apoi adaugam usturoiul. Lasam pe foc pana cand ceapa si usturoiul devin sticloase si apoi punem prazul taiat rondele. Condimentam cu sare si piper, dupa gust si amestecam. Fierbem timp de 5 minute si adaugam nautul si putin bulion, mai fierbem 10 minute si oprim focul. Servim farfuria decorata cu patrunjel. Pofta Buna!

  7. Grigorie florina

    Budinca cu naut
    Se fierbe nautul impreuna cu hrisca,ovaz,grau,se blendeaza se adauga miere,nuci,curmale,rodie

  8. Grigorie florina

    Naut cu peste
    In tava de cuptor se adauga peste,naut,lamaie,busioc,rosii in bulion,se lasa la cuptor

  9. Daniela Breitenhofer

    Naut cu ton

    Ingrediente: o conserva/un borcan de naut de 250-300g, o conserva mare sau 2 conserve mai mici de ton in ulei, ceapa rosie (2 bucati mai mici) sau 2 legaturi de ceapa verde, 50g maioneza, 250 g iaurt gras, o lingura de mustar, sare, piper.
    Se scurge de ulei tonul. Nautul se scurge si apoi se spala cu apa rece. Se toaca marut ceapa rosie sau verde. Intr-un borcan se pune maioneza, iaurtul, mustarul, sarea si piperul si se agita bine. Se toarna sosul peste naut si ton si se mai potriveste de sare si piper. Neaparat trebuie lasat la rece aprox 1 h pt a permite ingredientelor sa se combine. Optional se poate adauga patrunjel.

  10. Salata cu ton si cu naut

    -1 cana de naut
    – 1 conserva ton in suc propriu
    – 5 castraveti murati
    – 1 legatura de patrunjel
    – 2 linguri tahini (pasta de susan)
    – sare si piper

    Preparare
    Etapa 1
    Lasam nautul sa se inmoaie peste noapte, apoi il fierbem timp de 20 de minute intr-un vas cu apa si putina sare.
    Etapa 2
    Intre timp taiem bucatele mici castraveti si eliminam surplusul de saramura. Intr-un vas amestecam tonul, nautul fiert si racit, castravetii, cele doua linguri de pasta de susan,patrunjelul taiat, amestecam bine si condimentam cu sare si piper.

  11. Piftele de năut
    Ingrediente:
    2 conserve de 400g cu naut fiert
    1 cana patrunjel, maruntit
    1 morcov, dat pe razatoarea mica
    o ceapa, maruntita
    6 catei de usturoi, pisati
    4 linguri de faina
    1 lingurita boia dulce
    ½ lingurita chimion macinat
    sare si piper, dupa gust
    Ulei pentru prajit
    Mod de preparare :
    Năutul fiert se mixează in robotul de bucatarie pana devine pasta.
    Se pune pasta de naut intr-un bol mai mare si adauga celelalte ingrediente si se amesteca bine.
    Uleiul se pune la incins, intr-o tigaie antiaderenta, mai mare.
    Se modelează piftelute si se pun la prajit, 2 minute pe fiecare parte.
    Piftelutele de naut prajite se scot și se pun intr-o farfurie acoperita cu servetele de hartie ptr a absorbi uleiul.
    Pofta buna !

  12. TOCANITA DE NAUT
    Tocanita de naut, o reteteta de post simpla, gustoasa si sanatoasa pe care v-o recomand cu drag. Se prepara foarte rapid si nu necesita ingrediente complicate. Cu siguranta o putem prepara si seara, obositi dupa servici.
    INGREDIENTE:
    200 g naut fiert (eu am pus direct din conserva)
    1 ceapa mare sau 2 medii
    2 catei usturoi
    1 cutie cu rosii decojite
    1 ardei gras
    1 morcov
    1 frunza dafin
    1/4 lingurita cimbru uscat
    1 legatura de patrunjel
    1/2 lingurita boia dulce
    2 linguri ulei
    sare
    piper proaspat macinat
    PREPARARE:
    Tocam ceapa si ardeiul kapia marunt, morcovul il dam prin razatoarea mica, apoi le calim usor.
    Stingem cu 300 ml apa si adaugam nautul si rosiile tocate cubulete.
    Amestecam usor, asezonam cu sare, piper proaspat macinat, cimbru si boia dulce. Fierbem la foc mediu-mic in jur de 5 minute, apoi luam de pe foc, adaugam usturoiul zdrobit, frunza de dafin si dam tocanita la cuptor pana scade si se ingroasa sosul.
    Cand este gata adaugam patrunjelul tocat si amestecam.
    Se serveste calda!

  13. Alexandru Georgiana

    Reteta noastra preferata este puiul umplut cu naut. Se ia un pui intreg care se unge delicat cu putin unt si se presara tarhon si sare. Pentru interiorul puiului se prepara un amestec din boabe de naut fierte, sucul de la o lamaie mica, putin cimbru, sare, piper si o bucatica de unt. Se umple puiul cu amestecul de naut, se leaga picioarele puiului si se da la cuptor pana cand este rumenit, casa se umple de miresme irezistibile si membrii familiei stau lipiti cu ochii de cuptor de pofta.

  14. viorica raducanu

    Chiftelute de naut cu legume
    Se amesteca 200 gr naut fiert cu 2 morcovi razuiti fin, o ceapă tocată mărunt, 2 ouă, o legătură de pătrunjel tocat mărunt. Se fac chiftelute si a pun in tava de copt pe hartie de copt si se baga la cuptor. Se servesc cu apa de iaurt si usturoi.

  15. Supa crema de naut
    Se fierbe 100 gr naut cu o ceapă, sare dupa gust. Se blenduieste. Se fac crutoane din felii de pâine unse cu unt si amestecate cu o capatana de usturoi tocat marunt, prăjite in cuptor pe foaie de copt. Se pune supa in castron, crutoane deasupra si o lingura de smantana.

  16. Mancare cu naut
    Ingrediente:
    250 gr naut conserva , 4 rosii decojite , 1 ardei rosu, 1 ceapa, sare si piper dupa gust, 50 ml ulei, 1 legatura patrunjel verde.
    Mod de preparare:
    Ceapa se taie marunt si se caleste dupa care dupa care se adauga ardeiul si rosiile – maruntite si un pahar de apa .Cand legumele sunt fierte adaugam nautul , sare si piper dupa gust .Se mai continua fierberea inca 5 minute si se adauga patrunjel taiat marunt.
    Se serveste calda .

  17. Mancare de naut cu quinoa

    Ingrediente:
    • naut: boabele din 2 conserve mari clatite cu apa rece sau 2 cani de naut fiert
    • suc de rosii : 2 conserve Heintz
    • usturoi 6-7 catei curatati
    • sare, coriandru, cimbru
    • ulei 2 linguri
    Mod de preparare:
    • Se amesteca toate ingredientele intr-un recipient care se poate introduce la cuptor. Se coace timp de 25-30 min la foc moderat pana cand se inmoaie usturoiul.
    Ingrediente:
    • 1 cana quinoa clatita bine cu apa rece
    • 2 + 1/2 cani apa
    • sare, sofran, o lingura de ulei
    Mod de preparare:
    • Se pune oala la fiert pana cand apa incepe sa clocoteasca la foc intens. Odata ce incepe sa fiarba, se lasa acopera cu un capac si se lasa la fiert la foc mic inca 20 min.

  18. salata cu pui si naut:

    – 500gr piept de pui
    – 500gr naut din conserva (2 conserve de 400gr) sau 250gr naut uscat
    – 150gr masline negre rondele
    – 1 rosie mare
    – 2 castraveti
    – 1-2 ardei kapia
    – 1 legatura de ceapa verde
    – 1 legatura de patrunjel
    – sare si piper dupa gust
    – 2 linguri de ulei
    – 2 linguri suc de lamaie sau otet (sau dupa gust)
    nautul trebuie sa fiarba cel putin o ora, cam ca fasolea :). Daca sunteti insa in criza de timp si doriti sa preparati un pranz sau o cina rapida, va recomand sa folositi cu incredere nautul conservat.
    Inainte de a ma apuca insa de salata cu pui si naut, am pregatit pieptul de pui. L-am taiat bucati mai mari si l-am pus la prajit intr-o tigaie antiaderenta unsa cu putin ulei. L-am asezonat cu sare, piper si putin cimbru uscat si l-am lasat sa se rumeneasca pe ambele parti. Dupa ce s-a rumenit frumos, am scos pieptul de pui pe o farfurie si l-am lasat sa se raceasca.
    Dupa ce s-a racit complet pieptul de pui, am putut asambla salata cu pui si naut.
    Am strecurat nautul conservat, l-am clatit cu apa rece si l-am pus intr-un bol. Am adaugat si maslinele rondele apoi ceapa verde taiata rondele. Nu exista o ordine anume pentru adaugarea legumelor la salata, criteriul meu a fost distanta fata de tocator.
    Cei doi castraveti i-am tocat cubulete si i-am pus la salata. Am adaugat apoi ardeii kapia taiati fasii micute, apoi rosiile taiate cubulete. Am taiat legumele mai mici ca sa rimeze ca dimensiune cu nautul, dar acest lucru nu este obligatoriu. Puteti taia legumele in forma si dimensiunea dorita.
    Am adaugat si pieptul de pui taiat bucatele mici, am asezonat cu sare si piper, apoi am adaugat 2 linguri de ulei si 2 linguri de otet si am amestecat bine.

    La sfarsit am adaugat si patrunjelul tocat si am mai amestecat putin.

  19. Vita cu naut
    Va trebuie:
    500 gr carne de vita
    500 gr naut
    2-3 frunze de dafin
    Sare
    Piper
    3-4 lg ulei de masline
    500 ml suc de rosii
    4 catei de usturoi
    2-3 crengute de cimbru
    1 morcov
    Mod de preparare:
    Daca luati naut uscat trebuie sa-l tineti in apa peste noapte (la 500 gr naut 1 l de apa).
    Taiati vita cubulete si asezonati cu sare si piper. Sotati in cateva linguri de ulei de masline apoi adaugati usturoiul, frunzele de dafin si crengutele de cimbru. Dupa alte 5 minute adaugati nautul cu tot cu apa in care a stat, rondelele de morcov si sucul de rosii. Acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mic pana cand nautul si vita sunt fierte bine. Daca mai este nevoie mai adaugati putina apa. Asezonati din nou cu sare si piper dupa gust si cateva Frunze de patrunjel. Poate fi pregatita si in oala sub presiune.

  20. Naut crocant la cuptor

    Ingrediente:
    – 2 conserve naut
    – 2 linguri ulei
    – 1 lingurita chimion
    – 1 lingurita boia dulce
    – 1 lingurita coriandru macinat
    – sare

    Se scurge bine nautul si se clateste cu apa rece, apoi se usuca temeinic pentru a devein crocant la cuptor. Se aseaza intr-un bol si se amesteca cu uleiul si condimentele.
    Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se baga la cuptor la o temperatura de 200 0, pentru aproximativ 40-50 minute pan ace devine crocant.

    Un lucru foarte important este sa nu aglomeram tava. Pentru asta, nautul se aseaza intr-un singur strat, de preferat intr-o tava cu peretii scunzi.

  21. Ardeleanu Anamaria

    In perioada acesta, nautul este prietenul nostru. Mai ales ca se apropie postul si-l putem combina cu ghebe.

    Reteta adorata de toti membrii familiei:
    „Chiftelute de post cu naut si ghebe in sos tomat”.

    Ingrediente:

    Pentru chiftele:
    -800 g boabe naut fiert( folosesc nautul conservat)
    -400g ghebe fierte
    -2 cepe mari
    -1 legatura patrunjel
    -1 legatura marar
    -1 lg bicarbonat de sodiu
    -5 linguri de gris
    -3 catei usturoi (mai maricei)
    -sare
    -piper
    -cimbru

    Pentru sos:
    -1 lingura ulei
    -1 ceapa
    -2 catei usturoi
    -500ml suc de rosii
    -1 lg faina
    -1 foaie de dafin
    – sare
    -cimbru

    Preparare:
    Nautul fiert se da la blender pana cand devine o pasta. La fel se procedeaza si cu ghebele( sau se pot toca marunt). Se adauga ceapa, mararul si patrunjelul, toate tocate marunt. Usturoiul se da pe razatoarea mica si se amesteca cu restul compozitiei. Se adauga grisul si bicarbonatul stins cu putin otet. Se condimenteaza cu sare, piper si cimbru dupa gust.
    Se framanta bine aluatul si se formeaza chiftelutele( mai maricele), care se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se introduc in cuptorul incalzit in prealabil si se lasa la copt aproximativ 20 min.

    Intre timp, pregatim sosul.

    Se toaca marunt ceapa si usturoiul, se incinge uleiul intr-o cratita si se pun la calit, cu un praf de sare . Cand ceapa si usturoiul s-au inmuiat, adaugam sucul de rosii impreuna cu cimbrul si foaia de dafin si lasam sa fiarba in jur de 10-15 minute.
    La final, asezam chiftelutele intr-un vas rezistent la temperaturi ridicate, turnam peste ele sosul si le introducem la cuptor pentru 10 minute. Pentru decor, se poate presura deasupra putin patrunjel tocat marunt.

  22. Tocanita de miel cu dovleac, naut si cartofi

    Ingrediente:
    -700 g carne miel cu os
    -4 cepe mijlocii
    -5-6 catei usturoi
    -1 morcov mare
    -2 cartofi mijlocii
    -2-3 rosii nu prea coapte
    -2 linguri pasta rosii
    -5oo g dovleac
    -2-3 foi de dafin
    -4-5 boabe cardamom
    – 1 cutie de naut(400g) sau 200 g naut fiert
    -o lingura coriandru macinat
    -sare
    -piper

    Mod de preparare:
    Sa facem o introducere despre 2 alimente, care rar le intalnim in bucataria romaneasca.
    Primul este dovleacul care in sezonul de toamna-iarna il gasim in toate supermarketurile.
    Dovleacul are un continut bogat in fibre alimentare, care protejeaza mucoasa colonului, precum si de vitamina A, care ofera o buna protectie antioxidanta.
    Persoanele care sufera de diabet sau afectiuni cardiovasculare se vor vindeca mult mai repede daca includ in dieta supe sau mancaruri cu dovleac crud.
    Dovleacul este o leguma saraca in calorii, ce nu contine grasimi saturate sau colesterol, insa este o sursa bogata de fibre, antioxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandata de dieticieni pentru controlul colesterolului si in reducerea greutatii.
    Al doilea este nautul care este o leguminoasa si este recomandat a se consuma pana la trei cani de naut pe saptamana pentru un aport nutritiv valoros.
    Cu un continut scazut de grasimi saturate si cu colesterol si sodiu redus, nautul contine cantitati mari de folat, mangan, fosfor, fier magneziu..etc. Este o combinatie perfecta si o contributie valoroasa pentru sanatatea noastra.
    De aceea mi-am propus sa va recomand o reteta cu dovleac si naut, care sper sa va placa…!
    Intai ne ocupam de carne. O spalam in mai multe ape si o taiem bucati apoi o lasam sa se scurga de apa.Intre timp taiem o ceapa marunt, o calim putin, apoi adaugam carnea.Se lasa la fiert 5-7 minute, dupa care adaugam 2,5-3 l de apa, sare, piper, foile de dafin si boabele de cardamom. Eu de obicei carnea o fierb in oala sub presiune pentru ca salvez din timp, mielul fiind mic fierbe in maxim 10 minute. In timp ce fierbe carnea taiem ceapa marunt, morcovul rondele, cartofii cuburi mai mari si dovleacul il curatam de coaja si il taiem in bucati mai mari ca prin fierbere se inmoaie.
    Intr-o cratita calim ceapa si usturoiul in 30-40 ml ulei de masline, peste care adaugam pasta de rosii, rosiile taiate, apoi cartofii, morcovul si la sfarsit dovleacul. Lasam sa fiarba inabusit timp de 10 minute apoi adaugam sucul de rosii. Dupa 5-7 minute adaugam si nautul fiert stors de zeama, apoi carnea fiarta si zeama de carne strecurata. Potrivim de sare, piper si sa nu uitam coriandrul. Vom lasa sa mai fiarba la foc mic, timp de 10-15 minute pana cand toate legumele sunt fragede.
    Coriandrul ii va da un gust deosebit tocanitei.
    Dupa cum se spune: „Coriandrul sau mirodenia-mana: face ca miresmele cerului sa se coboare în bucatarie si ne daruieste linistea îngerilor”.
    Dupa 15 minute tocanita este gata, se poate servi fie cu garnitura de orez sau cu mamaliguta calda.
    Noi am servit-o cu garnitura de orez si cu muraturi asortate si desigur ca nu a lipsit ardeiul iute!
    Tocanita a iesit foarte gustoasa si a fost apreciata, merita sa incercati..!
    Pofta buna!
    Specific: Iordania

  23. Petronica Tarhon

    Vreau sa impartasesc cu dumneavoastra o reteta care nu lipseste din bucataria noastra, fiind pe gustul tuturor si pe care o pregatesc impreuna cu cei mici – Tarta cu ciocolata si naut
    Ingrediente: 300 gr naut, jumatate de cana de ovaz, jumatate de cana de nuci (sau migdale sau caju sau de toate), 1 cana de curmale fara samburi, 3 linguri de sirop de artar, jumatate de cana de ciocolata razuita (fulgi), jumatate de lingurita de esenta de vanilie, 1 banana mare, 2 linguri de cacao, fructe de sezon pentru decor
    Modalitatea de preparare: Intr-un blender, amestecam ovazul si nucile pe care le mixam pana au consistenta unei pudre. Peste acest amestec, adaugam curmalele fara samburi, siropul de artar, esenta de vanilie si asteptam pana compozitia este legata. Turnam compozitia intr-o tava de tarta si o presam bine pe marginile si fundul tavii, dupa care o punem la frigider.
    Pentru crema tartei, clatim si scurgem bine boabele de naut si le adaugam in vasul de blender alaturi de banana, cacao si fulgii de ciocolata. Le mixam pana cand devin o pasta moale.
    Adaugam crema peste compozitia de tarta care deja s-a intarit in frigider. Copiii o decoreaza cu fructe de sezon (ultima oara – pere). Eu o mai las aproximativ 1 ora – 2 ore (in functie de rabdarea/nerabdarea celor mici) in frigider.
    Este o reteta delicioasa, sanatoasa, perfecta pentru un “dulce bun” pentru copii si nu numai, gata intr-un timp foarte scurt, care nu necesita coacere (astfel incat cei mici pot ajuta cu mare drag).
    Aceasta este reteta originala cu naut a familiei mele! Va doresc pofta buna si nu ezitati sa incercati reteta!

  24. Am pregătit multe rețete cu năut, dar m-am gândit la aceste bombonele pentru că sunt preferatele familiei mele.
    Bombonele cu năut
    Ce ai nevoie
    1 cană smochine uscate fără sâmburi
    1/4 cană piure de năut
    1 linguriță scorțișoară
    1 linguriță extract de vanilie
    1 vârf de cuțit cu sare
    1/2 ceașcă de nuci caju
    1/4 cană semințe de chia
    fulgi de cocos

    Cum prepari
    Înmoi smochinele în apă timp de 10 minute, după care le scurgi și le pui în robotul de bucătărie. Adaugi piureul de năut, scorțișoara, extractul de vanilie, sarea și mixezi până obții o pastă netedă.
    Adaugi nucile caju și semințele de chia și pulsezi de 3-4 ori. Nuca trebuie să rămână mai mare. Răstorni compoziția într-un castron și o dai la rece pentru 30 de minute.
    Formezi 16 biluțe sau mai multe, depinde ce mărime vrei să le faci, și le tăvălești prin nucă de cocos. Eu 16 bucăți am făcut. Le așezi pe un platou și le introduci în frigider. Acolo trebuie să le și păstrezi dacă nu sunt devorate imediat.

  25. Beniamin Costache

    Buna ziua. Va trimit o reteta mai altfel cu naut. Este delicioasa si foarte sanatoasa.
    Năut cu tofu și tahini
    Pentru sos
    1/4 ceasca cu apa
    1/4 cană tahini
    2 linguri sos de soia
    2 linguri oțet de vin sau din orez
    2 lingurițe de miere
    1 lingurita de ghimbir tocat
    Pentru naut
    1 lingura ulei de arahide sau de masline
    1 conserva de naut
    2 lingurițe de ghimbir tocat
    1 ceapă albă medie
    250 g tofu
    pudră de usturoi
    Pentru garnitură
    hrisca fiarta, orez fiert
    Mod de preparare
    Mai întâi, scurgi saramura de la tofu și așezi bucata pe un prosop absorbant. Așezi deasupra o farfurie mai grea și lași 20 de minute, dupa care o tai cubulete egale, le stropesti cu ulei de masline si le presari cu pudra de usturoi. Le asezi pe o tava cu hartie de copt si le introduci in cuptorul incins. Le lasi sa se rumeneasca usor, apoi le intorci si pe partea cealalta.
    Pentru sos, amesteci toate ingredientele pana se omogenizează. Le poti amesteca cu o lingura de lemn sau sa le pui in blender.

    Scurgi nautul, il clatesti bine si il scurgi, dupa care il usuci usor cu prosoape absorbante. Într-o tigaie mai mare sau un wok, încalzesti uleiul, dar sa nu se incinga foarte tare, adaugi nautul si lasi 2-3 minute. Pui ghimbirul tocat, mai lasi un minut, dupa care pui ceapa data pe razatoarea mare. Lasi totul pe foc pana nautul incepe sa se rumeneasca usor.

    Torni sosul de tahini peste naut, amesteci si lasi sa se gateasca maximum un minut. Pui și cubulețele de tofu, amesteci si opresti focul. Servesti nautul cu o garnitura de orez sau hrisca.

  26. Doresc sa particip la concursul dvs. pentru ca iubesc nautul. Am mai multe retete cu năut pe care le iubesc (sunt de la cumnata mea care locuiește în Turcia), dar m-am gândit la ceva mai deosebit – Burgeri cu ghimbir și cartof dulce
    Ingrediente
    1 cană năut fiert (eu am folosit din conservă)
    ½ cartof dulce (circa 200 g)
    2 linguri ulei de floarea-soarelui
    1 morcov mediu
    ½ ardei capia
    1 ceapă medie
    1 linguriță semințe de chimen
    3 lingurițe susan
    ½ linguriță turmeric
    1 linguriță boia de ardei iute
    sare
    1 bucată de ghimbir de 2 cm
    ½ legătură pătrunjel verde
    2 linguri fulgi de ovăz
    Mod de preparare
    Cureți cartoful dulce de coajă, îl tai cuburi, îl speli și îl fierbi pe aburi, după care îl lași să se răcească. Pui în blender năutul scurs bine de zeamă și cartoful dulce. Mixezi până obții un piure omogen.
    Încingi uleiul într-o tigaie, pui ceapa și ardeiul tocate mărunt, morcovul și usturoiul date pe răzătoarea mică. Adaugi 100 ml de apă, semințele de chimen și lași să fiarbă până legumele se înmoaie și zeama scade de tot. Pui ghimbirul tocat mărunt, mai lași câteva secunde și dai compoziția să se răcească, după care o adaugi în piureul de năut și cartof.
    Adaugi peste compoziția rezultată semințele de susan, turmericul, boiaua, circa 1 linguriță de sare și pătrunjelul verde tocat mărunt. Dacă compoziția este prea moale, adaugi fulgii de ovăz. Amesteci și formezi din compoziție 4 burgeri, pe care îi prăjești într-o tigaie încinsă în care ai pus o lingură de ulei. Îi întorci cu atenție cu ajutorul unei palate.
    Acești burgeri eu îi fac și la cuptor. Îi așez pe o tavă cu foaie de copt și unsă cu ulei. Îi las 15 minute pe o parte, 15 pe cealaltă parte.

    Noi mâncăm burgerii calzi, în chifle, cu sos de iaurt și usturoi.

  27. Mancare de naut cu carne de porc
    O cutie de 250 g naut , de carne de porc fara grasime , o ceapa potrivita , 3-4 catei de usturoi, , patrunjel ,4 ling. buloin , ardei iute, sare, piper
    Carnea de porc se fierbe carnea pana devine moale si se scoate intr-un castron. Ceapa taiata marunt si usturoiul se calesc intr-o cratita se adauga ardeiul iute si carnea. Se amesteca bine si se adauga bulionul.
    Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa la fiert sub capac. Cand carnea este patrunsa de toate condimentele se toarna nautul scurs de zeama si se amesteca.
    Se mai lasa la foc mic cateva minute dupa care se stinge focul si se presara patrunjel tocat.

  28. Snack-uri de naut copt cu glazura de scortisoara
    Avem nevoie de 2 cani de naut (clatit si uscat bine), 2-3 linguri tahini, 2-3 linguri zahar si 2 linguri de scortisoara.
    Amestecam intr-un bol zaharul si scortisoara pana s-au intrepatruns in totalitate. Turnam boabele de naut in tahini pentru a fi acoperite de un strat de tahini, iar apoi presaram peste naut amestecul de scortisoara si zahar.
    Incalzim cuptorul si punem nautul intr-o tava (in care eu pun hartie de copt) pentru a se coace timp de aproximativ 20 minute. Amestecam bine din 5 in 5 minute pentru a nu se arde si a fi coapte pe toate partile.
    Noi suntem incantati de aceste snack-uri de naut. Sunt o alternativa mult mai buna in comparatie cu chipsurile si bomboanele din comert. Mai nou, le-am gasit si o noua modalitate de consum – in iaurtul de dimineata. Pofta buna!

  29. aut cu fructe
    Pune stafidele, para taiata cubulete si sucul de mere intr-o cratita la foc mic, sa fiarba circa 2 minute.
    Adauga nautul si mai lasa pe foc inca 3 minute pana ce para este moale.
    Se pune totul intr-un procesor de alimente si se mixeaza pana la omogenizare.
    La final se adauga scortisoara si se serveste.
    Optional se mai poate adauga putin suc de mere (proaspat stors)
    Ingrediente
    1 lingura ­naut fiert­
    1/2 para
    3 linguri ­suc de mer­e
    1 lingurit­a stafide

  30. Buna ziua. Vreau sa particip si eu la concurs cu aceasta reteta de Falafel cu verdeturi. Alaturi de un sos de iaurt cu usturoi si susan este delicios. Si bineinteles nu lipseste lipia prăjita usor intr-o tigaie fara ulei sau o paine facuta la test.
    Ce-ti trebuie
    1 cană năut uscat
    2 cepe medii
    ½ legătură pătrunjel proaspăt mărunțit
    1 legătură mărar proaspăt mărunțit
    sare
    ½ linguriță piper măcinat
    4 căței usturoi
    1 linguriță chimen
    1 linguriță praf de copt
    4-6 linguri de făină
    ulei pentru prăjit
    Cum am preparat
    Pui năutul într-un castron și îl acoperi cu apă să treacă 2 cm. Îl lași să se înmoaie peste noapte. Sau poți folosi și năut la conservă.
    Scurgi năutul și îl pui în vasul unui blender. Adaugi ceapa tăiată cuburi, usturoiul, pătrunjelul, mărarul, usturoiul și chimenul și mixezi până obții o pastă fină. Condimentezi cu sare și piper, pui făina, praful de copt și amesteci până aluatul nu se mai lipește de mâini. Pui compoziția într-un castron, îl acoperi cu folie și îl dai la rece pentru câteva ore. Eu pregătesc compoziția cu 2 zile înainte să fac falafelul.
    Formezi bile de mărimea unei nuci. Încingi foarte bine ulei mai mult într-un wok și testezi o bilă de năut. Dacă cumva se descompune, mai adaugi puțină făină. Pui câte 6 bile în uleiul încins și le prăjești câteva minute pe fiecare parte sau până când devin aurii. Le scoți cu o paletă pe prosoape de hârtie. Noi le mâncăm cu sos de iaurt cu usturoi și pastă de susan.

  31. Eu am preluat aceasta reteta de Smoothie cu naut si lamaie de la un prieten. Il fac in special in weekend. Este nevoie de 2 cani de lapte (de 3.5% grasime pt ca mi se pare mai gustos in smoothie-uri), 40 gr de naut fiert in prealabil (daca a fost uscat) sau din acela din conserva, 1 lingura de suc de lamaie (eu mai adaug si putina pulpa de lamaie) si 2-3 boabe de piper negru.
    Le adaug pe toate in blender pana cand smoothie-ul capata o consistenta cremoasa. Mmm, e delicios. O combinatie care poate parea interesanta (si ciudata) de ingrediente, dar al carei rezultat este yummy. 
    Din punctul meu de vedere, nautul este extrem de versatil si ar merita sa fie mai bine cunoscut si recunoscut in bucataria tuturor! Acest smoothie inlocuieste cu succes gustarea de la birou dintre pranz si cina.

  32. Mihai corina nicoleta

    Buna ziua! Reteta cu naut preferata a copiilor mei este ARDEI UMPLUTI CU NAUT SI OREZ
    Ingrediente
    – 150 g orez integral
    – 200 g naut fiert
    – 7 ardei
    – 4 cepe medii
    – 2 morcovi
    – 1 telina mica
    – 6 linguri ulei de masline
    – 400 g suc de rosii
    – patrunjel,marar si oregano
    – sare dupa gust
    Preparare
    Legumele spalate si tocate, le am pus la fiert in putina apa cu 4 linguri ulei.Dupa 5 minute adaugat nautul( intreg, copiilor mei le plac bobitele),orezul, sare si mirodenii.
    La ardei am taiat cotoarele, si am pus cate 2 linguri de umplutura.Cotoarele curatate de seminte, am taiat si surplusul pe care il avea si am folosit pe post de capac la ardei.
    Intr-o oala am pus un litru de apa sa fiarba, odata fiarta am adaugat 2 linguri ulei, sare si am turnat peste ardei.
    Am bagat la cuptor, la 200ºC dupa o ora, (daca este orez alb se tine 30 min) am adaugat sucul de rosii.
    L am acoperit cu aluminiu, pentru a evita sa se arda pe deasupra.Dupa ce adaugat sucul de rosii se mai tine 20 min,merge bine cu paine calda facuta in casa.Pofta buna!

  33. Omleta cu naut si vinete – usor de preparat si tare gustoasa.
    Ai nevoie de 8 oua, 500 ml lapte, o vânata, 150 g naut (din conserva), ulei de floarea soarelui, cateva frunze de menta proaspata, cateva frunze de salvie, busuioc, sare, piper.
    Verdeturile se spala bine si se toaca marunt. Ouale se sparg intr-un vas si se bat impreuna cu laptele, verdeturile tocate, sare si piper. Compoziţia obtinuta se imparte in trei, fiecare omleta se prajeste separat. Nautul se scurge de apa, se clateste, se mixeaza si se caleste intr-o tigaie cu o lingura de ulei, putina menta tocata si sare. Vânata se spala, se usuca, se taie in felii subtiri si se prajeste in ulei de floarea soarelui. Dupa prajire, feliile se pun pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei si se sareaza. Se ia o farfurie plata si se pune prima omleta, peste care se aseaza feliile prajite de vanata, se adauga a doua omleta, peste care se pune pasta de naut si se acopera cu a treia omleta. Pofta mare!

  34. Marinescu Daniela

    Pizza cu naut si mozzarella
    Ingrediente:
    500 g faina
    350 ml apa calduta
    1 cub de drojdie 25 g
    ulei de floarea soarelui
    1 conserva de naut
    1 ceapa rosie
    2 bucati avocado
    125 ml iaurt grecesc
    branza mozzarella, maruntita
    1/2 cana caju felii
    1 varf de cutit sare
    piper proaspat macinat
    zeama de lamaie
    coriandru proaspat
    Mod de preparare:
    Se pun intr-un bol apa calduta si cubul de drojdie si se amesteca pana se dizolva. Intre timp, se cerne faina, se face o adancitura in mijlocul ei si se pune amestecul de drojdie, o lingura de ulei si un praf de sare. Se amesteca totul si apoi se framanta cu mana un aluat clasic pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana. Se unge cu ulei un vas, se pune aluatul strans sub forma de bila (i se face deasupra o taietura asemenea unei cruci), se acopera cu un prosop curat si se lasa sa creasca cel putin 90 min pana cand isi dubleaza volumul. Aluatul crescut se imparte in patru si se intind patru foi de alut. Foile de aluat se inteapa pe toata suprafata si se coc la cuptorul incins la 200 grade pentru un sfert de ceas.
    Intr-o tigaie se pune o lingura de ulei si se soteaza ceapa taiata felii subtiri aproximativ 20 de minute. In alta tigaie se pun doua linguri de ulei, doi catei de usturoi, nautul scurs din conserva si sare. Usturoiul se tine putin in tigaie, suficient ca aroma sa ii fie preluata. Nautul se lasa la foc mic pana devine usor crocant.
    Se iau cele doua fructe de avocado, se taie in doua si se scoate miezul acestora cu ajutorul unei linguri. Miezul de avocado se pune in blender cu iaurtul grecesc, zeama de lamaie, piperul macinat si coriandrul proaspat. Se mixeaza pana la consistenta unui sos.
    Blaturile de pizza se scot din cuptor si se ung cu sosul de avocado, se pun feliile de ceapa rosie, nautul, cajul si branza mozzarella maruntita. Se da din nou la cuptor pentru vreo 10 minute. Se serveste calda. Pofta buna!!!

  35. Ionela Cristina

    Reteta de sarmale cu naut, nuca si orez
    Foi de vita la saramura, ½ cana naut boabe, un pahar de orez, 100 de grame miez nuca, 2 cepe, un morcov, o lingură de bulion, 1 l bors, ulei, sare, piper
    Nautul se pune la inmuiat cu o seara inainte si se marunteste in robotul de bucatarie pana se obtin bucati mai mici, nu pasta.
    Frunzele de vita se spala si se lasa la scurs. Se curata ceapa, morcovul si se spala bine. Intr-o cratita se incinge uleiul, se pune ceapa tocata marunt si se lasa putin la rumenit. Se adauga morcovul razuit si se lasa putin la inabusit. Se pune orezul spalat bine, nautul maruntit, nucile tocate marunt, bulionul, sarea si piperul. Se amesteca si se lasa putin timp pe foc.
    Intr-o cratita larga se pun sarmalutele infasurate una langa alta si se toarna bors indoit cu apa. Se dau la fiert la cuptor la foc mic.

  36. Chili con carne: 2 cepe, 2 morcovi, 2 ardei rosii, 3 catei usturoi, 400 g naut la conserva, 400 g fasole la conserva, 400 g rosii tocate, 500 g carne tocata de vitel, ulei, 1 lingurita boia iute, 1 lingurita scortisoara, 1 lingurita coriandru, 2 linguri otet balsamic, sare, piper
    Mod de preparare: Se curata si se toaca fin ceapa, morcovul si usturoiul. Ardeii rosii se curata si se toaca mai mare. Se pune o oala pe foc si se adauga doua linguri de ulei si legumele tocate. Se adauga condimentele si se amesteca totul pana se rumeneste usor si devine moale. Se adauga nautul, fasolea si rosiile tocate. Se adauga carnea toccata, otetul balsamic. Se mai potriveste de sare si piper. Se da in clocot si se da focul mai incet si timp de o ora se mai amesteca din cand in cand.
    Foarte bun!

  37. Mihai Nicolae CONSTANTIN

    Prajitura cu naut
    INGREDIENTE
    300 g năut fiert
    125 ml lapte
    80 g zahăr
    3 ouă
    1 fiolă esenţă de vanilie
    1 praf sare
    25 g unt pentru tavă
    Pentru servit
    100 g fructe uscate (migdale, nuci, fistic)
    1. Se mixeaza nautul fiert cu laptele si zaharul, iar albusurile se bat spuma cu un praf de sare.

    2. Într-un vas, se bat galbenusurile pâna ce devin spumoase, se adauga esena de vanilie si amestecul de naut. Se amesteca delicat si apoi se adauga albusurile batute spuma.

    3. Tot amestecul se toarna în forma de copt unsa cu unt si se da la cuptor pentru 40 de minute. Dupa copt, se mai lasa 10 minute în tava si apoi se scoate. Se serveste alaturi de fructe uscate, dupa gust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*