Home / Copil / Alimentatie / Beneficiile iaurtului în meniul celor mici

Beneficiile iaurtului în meniul celor mici

iaurt

Obiceiurile sănătoase se învață încă din primii ani de viață. Află cât de important este să incluzi iaurtul și brânzica în alimentația copilului tău și care sunt principalele lor beneficii. 

Aceste alimente concentrează mulți nutrienți într-un volum redus. Tocmai bine pentru stomacul mic al copilașilor, care pot mânca oricât de des iaurtul lejer, simplu, îmbogățit cu fructe.  În afară de calitățile enumerate anterior, iată și altele ce recomandă iaurtul ca aliment de bază al copiilor:

  • Ușor digerabil chiar și pentru cei care au intoleranță la lactoză
  • Conține bacterii bune care previn diareea sau constipația
  • Poate fi consumat în combinație cu cereale, fructe, legume gratinate, clătite, în salate sau în supe/ciorbe

 Cum apar carențele

Din păcate, după diversificarea alimentației, mulți părinți uită că un copil nu este totuși un mini-adult, ci el are în continuare nevoi specifice de hrană. Așa se face că în România avem încă numeroase cazuri de rahitism. Studiul epidemiologic MAMMI (copii 3 – 6 ani) arată că peste 90% dintre copii au deficit de aport de calciu, iar peste 97% au deficit de vitamina D. De la naștere la maturitate, absorbția de calciu în sistemul osos este de două ori mai rapidă decât creșterea în greutate a copilului. Osul este un ”capital” pentru toată viața. De aceea e nevoie să le oferim celor mici un iaurt special conceput pentru copii care să fie sursă de calciu și de vitamina D.

 Iaurt, în loc de ceva dulce

„Iaurtul este o foarte bună alternativă la ceva dulce pentru cei mici. Spre deosebire de o prăjitură sau un alt aliment cu un conţinut caloric ridicat, iaurtul are puţine calorii şi este la fel de gustos. Datorită conţinutului de bacterii vii, iaurtul ajută sistemul digestiv să funcţioneze corect, prevenind acumularea de toxine, constipaţia, episoadele diareice şi ameliorând simptomele sindromului de colon iritabil.”, explică prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.

 Învață-l să ia micul dejun

Micul dejun este principala masă a zilei și de aici nu ar trebui să lipsească iaurtul. Pare incredibil, dar studiile arată că 17% dintre copiii români de 3-6 ani nu iau micul dejun. Fă din această primă masă a zilei un moment dedicat familiei și luați un mic-dejun sănătos împreună. Pregătind câte un sandviș cu pâine integrală, brânză și legume, însoțit de un iaurt, le vei oferi tuturor un start bun pentru întreaga zi.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*