Home / Copil / Alimentatie / ANCHETA NOASTRĂ: Zahărul, permis sau interzis?

ANCHETA NOASTRĂ: Zahărul, permis sau interzis?

shutterstock_171486554

Ce zic mămicile….

„După cum ne-a zis pediatrul, zahărul (ca și sarea) sunt interzise în alimentația primului an al copilului, apoi pot fi introduse cu moderație în meniu (alimente cu conținut redus de zahăr și de sare). Eu prefer, pe cât posibil, să le introduc cât mai târziu în meniul copilului meu.” Marica Ozana, București

„În primul an de viață, bebelușul nu are nevoie de zahăr. Laptele de mamă, formulele de lapte praf, iar mai târziu legumele, fructele, cerealele, biscuiții adăugați conțin suficient zahăr. Ideal ar fi ca nici după vârsta de 1 an să nu-i oferim copilului zahăr în exces, să nu-l cu dulciuri, să nu insistăm asupra fructelor, iaurturilor.” Georgiana Tomescu, Târgoviște

„Până la 1 an deloc. După 1 an am folosit cu măsură doar zahăr în formă brută din magazinele naturiste sau Plafar. Exclus orice fel de produs din comerț cu conținut de zahăr sau alt gen de îndulcitori. Acum la 2,3 ani îl folosesc cu măsură acolo unde nu-l pot înlocui cu fructe la îndulcirea anumitor preparate.” Ioana Onița, Teiuș, județul Alba

„Fără zahăr cât de mult se poate! Până la 1 an nici nu ar trebui să se pună problema, dar din păcate sunt foarte multe produse destinate bebelușilor care au conținut de zahăr. Chiar și siropurile pentru colici au în compoziție zahăr din, cele pentru febră și răceală de asemenea, să nu mai vorbim de biscuiți pentru bebeluși pe care scrie că sunt ok, dar conțin și ele zahăr…”
Ibrasi Ana-Maria, Reșița

Copilul meu are aproape 9 luni, așadar zahărul îi este interzis până la un an, și cu siguranță voi evita zaharul și după un an. Îndulcim cu banane, curmale , sirop de arțar, sirop de stevie.” Andreea Kovács, București

„În meniul copiilor mei , zahărul este permis în cantitate moderată sau chiar mică și numai atunci când este cazul, sau înlocuit, de preferința, cu mierea.” Mirela Gavrilă, Medgidia

„Copiii mei au 4 ani respectiv 9 luni. Băiatului cel mare îi ofer din când în când dulciuri, oricum prefer să fac de casă, însă celui mic până la 1 an nu-i dau nici zahăr, nici sare, miere de albine sau fructe de pădure.” Otilia Panțîru, Suceava

Copilul meu are 4 anișori, e băiat mare așa ca zaharul îi este permis in alimentație. Dar cât se poate de puțin! Nu îndulcim ceaiul sau lăpticul și în prăjiturile de casă punem puținel pentru un gust potrivit de dulce.” Alina Maria Crăsnaru, Târgoviște

Dr. gheorghe Chiriac-Babei, medic pediatru, MEDICOVERCe spune medicul…

Dr. Gheorghe Chiriac Babei, medic pediatru Medicover

Corect este să consumăm zahărul cu măsură și nu să-l excludem complet din alimentatia copiilor. Perioada de creștere și dezvoltare a copiilor nu trebuie privată de glucidele rapide (cu indice glicemic mare) care asigură carburantul necesar efortului fizic intens sau etapelor de structurare – dezvoltare a creierului. Practic, carburantul creierului și al inimii este glucoza din zahăr. Absenţa glucozei din organism are efecte nedorite asupra copilului: oboseală, astenie, crampe musculare, capacitate redusă de efort fizic şi intelectual, depresie imună etc. Şi apare „foamea de glucoză”, generată tocmai de carenţa de glucoză. Studii foarte serioase au demonstrat că înlocuirea glucozei din zahăr cu fructoză (substanța dulce din fructe) are ca efect „ficatul gras“. Prin urmare ideea „înlocuiesc zahărul cu dulcele din fructe“ ascunde în ea o bombă cu explozie întârziată. Nu sunt recomandate nici melasa şi zahărul brun, deorece sunt etape inferioare de prelucrare a zahărului rafinat. Prin urmare, ele conţin şi o mulţime de compuşi toxici de degadare a celulelor vegetale.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*