Home / Copil / Ai un copil stângaci? Ai un copil creativ!

Ai un copil stângaci? Ai un copil creativ!

shutterstock_136005689

Când un copil este stângaci sau dreptaci, îţi dai seama de acest lucru încă de la vârstă de 5 luni. Trebuie doar observi tendinţa copilului de a dormi pe partea stângasau pe partea dreapta, de a apucă obiectele cu mânuţa stânga sau cu cea dreapta, de a mişcă mai mult piciorul stâng sau piciorul drept. Stângacii adevăraţi ăși foloesc nu numai mâna stângă, ci și urechea sttângă, ochiul și piciorul stâng. 

Stângacii sunt mai creativi

În general nici nu se poate vorbi despre copii stângaci fiind incapabili execute în sala de clasa aceleaşi sarcini şi dreptacii, dimpotrivă ei se dovedesc a fimai creativi deoarece sunt obligaţi depună eforturi mai mari în ceea ce fac pentru a obţine rezultate satisfăcătoare. Copilul stângaci are mai multă spontaneitate decâtunul dreptaci, este mai creativ, caută soluţii noi, inedite, nu rezolva aceeaşi sarcina de două ori la fel. La testul de asociaţii libere sau de povestiri cu final deschis oferă soluţii inedite, neaşteptate. Dar este posibil lucrurile se desfăşoare mai încet, copii pară mai neîndemânatici deoarece necesităţile lor nu sunt luate înconsiderare în sala de clasa. Şi aici nu vorbim de a oferi facilităţi ieşite de comun, ci în general de a le oferi şanse egale în dezvoltarea lor ulterioară. La orele deinformatică copii au probleme în a utiliza mouse-ul computerului cu mâna dreapta. Dificultăţile lor sunt în general greşit interpretate, nu li se acordă mai mult timp să se adapteze şi obişnuiască şi de aici multe probleme legate de percepţia lor asupra mediului şcolar.

 

Cum îl ajuți

Nu forţa copilul stângaci să scrie cu mâna dreaptă. A obliga un copil să scrie cu dreapta înseamnă a-i inhiba foarte multe talente, aptitudini şi capacităţi:
– va deveni neîndemanatic, greoi în dobândirea tuturor deprinderilor,
– va face lucrurile mult mai încet şi mai prost calitativ decât o va face cu stânga.
– va scrie foarte urât şi încet şi asta va afecta foarte tare rezultatele şcolare,
– va întâmpina dificultăţi în memorarea unor informaţii, va da răspunsuri greşite sau cu întârziere.
– la unii copii va apărea bâlbâiala
– performanţa şcolară va scădea şi işi va pierde interesul pentru învăţătură.
     Chiar daca îl vei lăsa să folosească mâna stângă, să nu ai în mintea ta o atitudine negativă faţă de înclinaţia lui. Pentru că se va întâmpla ca din neatenţie să îl scuzi de faţă cu cineva pentru folosirea mâinii lui stângi sau să te audă vorbind la telefon cu compătimire despre înclinaţia lui, va fi descurajat şi va crede că el nu este ca toţi ceilalti şi va dezvolta complexe şi inhibiţii
De unde iei rechizite speciale
Pentru a-l ajuta, e bine să-i cumperi rechizite speciale. iată câteva site-uri care au o gama variată de creioane, stilouri și fișe de scris dedicate stângacilor:

www.e-stangaci.ro

www.schoolfriendly.ro

www.leftyslefthanded.com

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*