Home / Bebelus / Alimentatie / ABC-ul cerealelor infantile

ABC-ul cerealelor infantile

x

În primul an de viață, laptele trebuie să rămână pe primul loc în alimentația bebelușului tău. Dar, începând cu vârsta de 6 luni, nevoile lui nutriționale cresc, de aceea este momentul să-i facem cunoștință cu cerealele de început. Principalul lor atuu nutrițional îl reprezintă glucidele complexe, un veritabil carburant  care-i furnizează bebelușului energie pe parcursul întregii zile.

Când le introducem în meniu

Dacă ai crescut numărul de biberoane în ultimele 3 zile consecutiv, iar bebe pare să nu se fi săturat, poți trece la cerealele infantile, dar nu înainte de 4 luni în cazul bbebelușilor hrăniți cu lapte formulă și nu înainte de 6 luni în cazul bebelușilor hrăniți la sân. Evident că laptele rămâne alimentul de bază și este important să i-l oferi înainte de cereale. Iată care sunt semnalele că bebe este pregătit de acest nou aliment:

  • În timpul nopții începe să bea mai mult lapte
  • Și-a dublat greutatea de la naștere
  • Îi este foame mereu, chiar și după ce-i dai lapte

Cu gluten sau fără gluten?
Aceasta este întrebarea. În copilăria noastră, a mămicilor, prima formă de cereală pe care o mâncam era colțul de pâine, apoi au apărut grișul și orezul cu lapte. Deci gluten cât cuprinde. Acum lucrurile au evoluat, iar bebelușii au niște cereale adaptate sistemului lor digestiv încă fragil și imatur:
Cerealele pentru prima etapă de vârstă (4-6 luni) sunt fără gluten pentru a evita intoleranța la gliadină. Amidonul din ele este special hidrolizat (deci sunt cereale predigerate) pentru a fi digerat de sistemul sensibil și imatur al bebelușului.

Cerealele pentru a doua etapă de vârstă (6-12 luni) sunt de asemenea tratate pentru a fi ușor de digerat, dar conțin gluten.  Acum lucrurile au evoluat și găsești amestec mixt de cereale care să-i ofere bebelușului un complex de micronutrienți. E bine să ocolești pachetele cu diverse arome și fructe, deoarece sunt mult prea rafinate și nu furnizează elemente nutriționale importante.

Ce trebuie să citești pe etichetă

Cum există mai mult de 30 de varități de cereale pe piață, este greu să le alegi pe cele potrivite și adaptate sugarului tău. Iată câteva criterii de care trebuie să ții cont!
Cerealele de debut (4-6 luni) trebui să conțină mai puțin de 8 g de zahăr/ porție și 100% din doza zilnică de fier. Cerealele de continuare (6-12 luni) trebuie să conțină de asemenea mai puțin de 8 g de zahăr pe porție și 100 % doza zilnică recomandată de fier, precum și 2 g de fibre.

Ce rol are fierul?

Medicii pediatri pun mare accent pe acest nutrient care este esențial pentru dezvoltarea creierului și a sistemului imunitar al bebelușului în primul an de viață. Copiii care nu au suficient fier în meniul lor sunt mai puțin activi, mai mofturoși și nu au poftă de mâncare.  Astfel, asigură-te că cerealele pe care le-ai ales conțid DZR de fier pentru bebelușul tău, adică 11 mg de fier pentru bebelușii de 6-12 luni și 7 mg de fier pentru copiii de 1-3 ani.

Care este beneficiul cerealelor

–          Îi acoperă nevoile nutriționale. Cerealele infantile conțin amidon, un tip de glucide complexe care sunt eliberate în organism progresiv, pentru ca bebe să aibă energie toată ziua.

–          Sunt bune pentru începutul diversificării. Cerealele furnizează de asemenea și proteine vegetale, vitamine din grupul B și fier. Ele îl pregătesc pe bebe pentru un nou tip de alimentație.

–          Ameliorează confortul digestiv, mai ales în cazul bebelușilor mâncăcioși care au tendința să bea mari cantități de lapte în timpul nopții.

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*