Home / Bebelus / A doua lună – bebe devine expresiv

A doua lună – bebe devine expresiv

shutterstock_75809548

În cursul celei de-a doua luni de viață, bebelușul tău dobândește noi abilități și noi cunoștințe. Pe măsură ce zilele trec , vei vedea cum evoluează și crește.

Pe plan afectiv – știe să-și manifeste bucuria

În această perioadă bebe știe deja să se liniștească singur, de obicei sugându-și degetul mare. După 6-7 săptămâni de viață bebe a dobândit calități profunde pe plan afectiv și știe acum cum să-și manifeste simpatia, tristețea, bucuria. Știe de asemenea să comunice când e trist printr-un anumit tip de plâns, precum și când este bucuros – prin niște strigăte specifice.  Devine expresiv și poți vedea pe fața lui când este bucuros, fericit, obosit sau speriat.

Cum îl ajuți

Instaurează o rutină a somnului, meselor, momentelor de joacă pentru ca bebe să știe la ce să se aștepte și să-și facă un program. Când te joci cu el, imită-i expresiile faciale și încearcă și altele. Se va amuza și va încerca și el, la rândul lui să le imite.

Motricitatea – își stăpânește micșările

Acum bebe își controlează mai bine mișcările, poate să-și întoarcă capul dintr-o parte în alta când este culcat pe spate, își agită brațele și picioarele și ”pedalează” atunci când este fericit.  Dacă îl așezi pe burtică își ridică ușor capul, iar dacă-l ții pe umăr își poate ține capul singur. Acum a dobândit reflexe musculare și, de exemplu, tresare în mod involuntar mai ales când doarme.
Cum îl ajuți:

Ca să-și dezvolte mușchii abdominali de exemplu, suflă-i peste burtica goală. Așa va descoperi senzații noi și-și va lucra și mușchii. Presează-i ușor tălpile cu degetele. Bebe va împinge mai tare sau va încerca să-și tragă piciorul din mâna ta. Astfel ăși întărește mușchii picioarelor. Culcă-l pe bebe pe burtică cu astfel încât el să nu te poată vedea și strigă-l pe nume. Va încerca să-și ridice capul pentru a vedea cine vorbește.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

One comment

  1. Intradevar luna a doua mie mi sa parut mirifica cand isi misca mainile mai cu precizie , zambetul parca e mai dulce , privirea este mai fixa iar pofta de somn este mai diminuata insa cu mami alaturi de ea fica mea a vut somnul dulce si lung 2-3 ore atat dormea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*