Home / Bebelus / Alimentatie / A doua etapă a diversificării: 7-9 luni

A doua etapă a diversificării: 7-9 luni

shutterstock_142259437

DESPRE PRIMA ETAPĂ A DIVERSIFICĂRII! AICI

Bebelușul tău recunoaște deja primele fructe și legume și își manifestă distinct plăcerea sau dezgustul când mănâncă. La această vârstă este capabil să mestece cu ajutorul gingiilor și incisivilor care și-au făcut apariția. Unii sugari nu vor decât alimente mixate, pe când alții apreciază piureurile cu bucățele de legume sau de pește sau fructele zdrobite cu furculița. La sfârșitul acestei etape, sugarul ca avea deja un meniu bine diversificat, cu cantități adaptate apetitului său.

 Necesar zilnic: 640  – 860 kcal/zi

Fructele și legumele– bebe mănâncă acum aproape toate legumele și fructele pe care i le dai, cu excepția celor mai greu de digerat (vrza, conopida, ardeiul gras) sau celor cu potențial alergen (căpșuni, fructe de pădure). Spre 9 luni îi poți oferi  fructe crude foarte bine coapte și bine pasate. Este cel mai bun moment să-l faci să descopere parfumatele caise și piersici.

Cantitatea recomandată: 150-200 g / zi. Fructe: caise, piersici, prune, portocală, clementine, banane.

Legume: cartofi, broccoli, mazăre, ceapă, cartofi, roșii fără pieliță și sâmburi.

Proteine și lipide: Unul din tentațiile acestei etape este de a înlocui laptele cu carnea, deoarece uneori aceasta este mai ușor de acceptat de sugari. Pericolul este că acest tip de aliment solicită foarte mult rinichii imaturi al sugarului. Proteinele și lipidele sunt esențiale pentru o creștere armonioasă, dar trebuie respectate cantitățile recomandate de medicii pediatri.

Cantitatea recomandată: 10 g lipide/zi; 15-20 g proteine/ zi. Tipuri: carne de curcan sau de pui, somon, doradă, păstrăv, ouă.

Produsele lactate reprezintă o bună sursă de calciu și de proteine, două substanțe nutritve importante pentru construirea unui sistem osos solid. Alege produse specifice adaptate nevoilor sale, pentru a evita supraîncărcarea sistemului digestiv.

Cantitatea  recomandată: 50 g iaurt obișnuit, 20 g brânză dulce de vacă sau de capră.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*