Conopidă gratinată

 

Ingrediente

1/2 conopidă potrivită (circa 500 g);

sare;

2 linguriţe pesmet;

20 g unt;

50 g parmezan.

PENTRU SOS:

25 g unt;

25 g făină;

250 ml lapte; sare

Mod de preparare

Desfaci conopida bucheţele, o ţii în apă cu puţină sare şi oţet 10 minute, după care o clăteşti bine şi o pui la fiert în apă clocotită cu puţină sare pentru 15 minute. O scurgi şi o laşi să se răcească.

Pentru sos, topeşti untul într-o crăticiaoră, o dai deoparte, adaugi făina şi amesteci energic cu o lingură de lemn. Adaugi laptele treptat, amestecând continuu, după care o aşezi pe foc foarte mic şi adaugi puţină sare. Laşi să fiarbă circa 15 minute, amestecând destul de des, după care o dai deoparte şi laşi sosul să se răcorească. Trebuie ca acesta să se îngroaşe şi să devină cremos.

Ungi 2 forme termorezistente individuale cu unt, le presari cu pesmet şi aşezi în ele conopida. Torni sosul peste ele, presari deasupra parmezanul ras, pui şi puţin unt şi le introduci în cuptorul încins  la 180°C pentru 30 de minute. Când conopida s-a rumenit, o laşi să se răcorească şi o serveşti.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*