Home / Copil / Alimentatie / 5 trucuri să-l faci să mănânce bine și sănătos

5 trucuri să-l faci să mănânce bine și sănătos

shutterstock_85440880

Nu e ușor să stimulezi apetitul unui copil, mai ales al unui mofturos! Iată câteva trucuri care te vor ajuta să-i insufli celui mic un bun apetit și obiceiuri alimentare sănătoase.

Vorbește-i despre plăcerea de a mânca

Unui copil de 3-4 ani nu-i pasă de ce vitamine conțin alimentele, cât de bune sunt ele pentru organism etc. Nu-i ține cursuri de nutriție pentru că ele nu vor avea niciun efect asupra lui. Vorbește-i în schimb despre culoarea și aroma legumelor pe care le are în farfurie. Un copil mic este mult mai receptiv la ”Mănâncă să vezi ce bun e!”, așa că spune-i asta ori de câte ori îi dai ceva nou.

Fii modelul lui
O bună modalitate de a-i educa gusturile alimentare este prin propriul exemplu. Atunci când micuțul va vedea că tu sau chiar întreaga familie consumați aceleași alimente, nu va simți nevoia să încerce altceva și se va conforma regimului alimentar al familiei.

Fă din fiecare masă un joc

Spre exemplu, îi poți spune că are un șoricel în burtică și că trebuie hrănit. Copiii empatizează foarte mult cu  orice ființă, așa că va ști că este corect să hrănească șoricelul. Un alt truc de a-l face pe copilul tău să mănânce ceea ce-i

Antrenează-l să gătească cu tine

Pune-i la îndemână doar alimente sănătoase și adaptate nevoilor lui (de preferat legume și fructe) și lasă-l să le „gătească” după bunul plac. Când termină, spune-i că vrei să guști și că este foarte bun. Astfel, îl vei încuraja pe pitic să-și petreacă timpul în bucătărie și să mănânce sănătos.

Prepară rețete cât mai diverse

Poate că juniorul se plictisește de același tip de mâncare, însă dacă îi pui pe farfurie un tip de mâncare pa care nu l-a mai văzut niciodată, cu siguranță îi vei atrage atenția. În plus, astfel ai posibilitatea de a găti cu aceleași alimente sănătoase, însă în modalități diferite. Spre exemplu, piticul tău se poate plictisi de cereale cu lapte, însă dacă-i oferi măr copt cu cereale pentru juniori, cu siguranță i se va părea mult mai atrăgător.

Respectă-i apetitul

Copilul tău știe mai bine decât tine cât de foame îi este, așa că nu-l forța la fiecare masă să mănânce tot din farfurie. Acest lucru îi poate perturba capacitatea de a-și regla singur apetitul și îl poate determina să mănânce fără să-i fie foame. Așa că te poți trezi la un moment dat că, după câteva linguri de mâncare îți cere desertul, pentru că vrea alimente care-i fac plăcere. Aceasta se numește sațietate senzorială.

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*