Home / Copil / 5 greșeli care agravează răceala

5 greșeli care agravează răceala

 

shutterstock_193442804
“Ia o aspirina şi o să-ţi treacă“ – un sfat comun pe care-l primim atunci când ne confruntăm cu primele semne ale răcelii. Cu toate acestea, ignorarea simptomelor timpurii este una dintre cele mai comune greşeli care agravează majoritatea afecţiunilor, inclusiv virozele respiratorii sau gripă. Cu peste 200 de tipuri de virusuri responsabili pentru o răceală comună, inevitabil un adult se va confruntă în general cu 4-5 răceli de-a lungul unui singur an, iar în cazul copiilor numărul creşte până la 8. Tocmai de aceea, specialiştii ne avertizează asupra tratării corespunzătoare a simptomelor încă de la apariţia acestora şi evitarea unor greşeli comune care pot agrava şi prelungi o simplă răceală şi gripă.
Antibioticele nu tratează orice răceală!
“În cazul în care aveţi o infecţie bacteriană, această se va trata în majoritatea cazurilor cu ajutorul antibioticelor. Totuşi, infecţiile pot fi provocate şi de fungi sau virusuri, care nu răspund la acest tip de tratament. Astfel, administrarea acestora atunci când nu e cazul, duce la dezvoltarea unei rezistente la viitoarele infecţii. Mai mult decât atât, pentru că antibioticele nu fac diferenţa între bacteriile care au produs infecţia şi cele benefice organismului, orice astfel de tratament va produce un dezechilibru al florei intestinale şi scăderea rezistenţei organismului“, explică Dr. imunolog Tania Bejan.
Hidratarea insuficientă prelungeşte răceală
Atunci când suntem răciţi ne putem confruntă cu un apetit mai scăzut şi chiar refuzul de a consumă lichide, însă acestea pot determina lipsuri în organism şi poate chiar prelungi răceală. Leacul tradiţional al supei de pui nu este doar o învăţătură a bunicilor, ci chiar ajută la ameliorarea simptomelor şi îmbunătăţirea rezistenţei organismului. Menţinerea unui nivel optim de hidratare grăbeşte eliminarea toxinelor din organism şi totodată fluidizează eliminarea infecţiei de la nivelul sinusurilor şi sistemului respirator.
Spray-urile nazale trebuie utilizate cu precauţie!
“Deşi iniţial îşi fac efectul cu rapiditate, utilizarea excesivă a spray-urilor nazale va avea o acţiune opusă asupra sinusurilor. Administrarea acestora pe o perioada mai lungă de 3-4 zile va cauza inflamarea şi iritarea membranelor nazale, înrăutăţind astfel respiraţia. În cazul în care infecţiile la nivelul sinusurilor va împiedică să respiraţi, puteţi încerca spălăturile nazale cu un amestec natural de apă şi sare de mare “, recomandă Dr. imunolog Tania Bejan.
Odihna suficientă este cheia în tratamenul răcelii
Deoarece în timp ce suntem răciţi organismul este suprasolicitat din cauza infecţiei şi combaterea simptomelor acesteia, starea de oboseală şi somnolenţă va creşte. Este important să nu ignorăm acest semnal al corpului, în special în condiţiile în care sistemul imunitar este profund afectat de lipsa somnului. Astfel lipsa acestuia nu doar că ne sensibilizează în faţă răcelilor şi gripelor ci periclitează capacitatea de a lupta ulterior cu ele pentru că somnul insuficient, că şi stresul, determina scăderea numărului de celule imunitare din corp.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*