Home / Copil / Alimentatie / 4 beneficii ale laptelui de capră

4 beneficii ale laptelui de capră

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Multă vreme, capra a fost considerată “vaca săracului”, calitățile laptelui de capră fiind universal recunoscute. În toate culturile şi mediile sociale, laptele acestui animal este considerat acum un veritabil medicament. Dar iată care sunt beneficiile pe care le aduc laptele și produsele lactate de capră în alimentația copilului.

Caprele mănâncă sănătos şi dau un lapte sănătos

La păşune, din primăvară până în toamnă, caprele mănâncă de sus, de pe ramurile cele mai înalte ale copacilor şi plantelor, alegând cei mai fragezi lăstari şi muguri. De obicei, caprei i se consacră drept habitat pastoral etajul superior, loc în care pesticidele (îngrăşăminte chimice, erbicide, insecticide) sunt rareori folosite și de aceea laptele de capră este un lapte sănătos și plin de substanțe nutritive.

Conţinut scăzut de lactoză

Laptele de capră are un conţinut mai scăzut de lactoză cu 0,2-0,5% faţă de laptele de vacă. Lipidele sunt prezente în laptele de capră sub forma unor globule cu dimensiuni mai mici decât cele din laptele de vacă, fapt ce contribuie la un metabolism lipidic mai eficient. Forma în care se află lipidele în laptele de capră, alături de cantitatea mai redusă de lactoză, contribuie la o mai bună digestibilitate a acestuia.

Cantităţi mai mari de acizi graşi cu lanţuri scurte şi medii

În comparaţie cu laptele de vacă, în cel de capră se găsesc cantităţi mai mari de acizi graşi cu lanţuri scurte şi medii: acid caproic, caprilic, capric, lauric, ceea ce recomandă laptele de capră în sindroame de malabsorbţie, rezecţii intestinale, malnutriţii ale sugarilor, hiperlipoproteinemii etc. Laptele de capră conţine cantităţi mai mari de acizi graşi mono şi polinesaturaţi decât laptele de vacă. Prezenţa acestor acizi graşi mono şi polinesaturaţi este esenţială într-o dietă echilibrată care contribuie la un stil de viată sănătos.

Datorită compoziţiei şi structurii proteinelor din laptele de capră, acest tip de lapte şi produsele obţinute din el (produse acidofile şi brânzeturile) sunt mult mai uşor de digerat pentru consumatori şi chiar mai uşor de tolerat de unele persoane cu alergie la compuşii din laptele de vacă.

Mic dejun sănătos cu lapte de capră

O cană de lapte de capră poate fi integrat într-un mic dejun sănătos alături de un sandviș cu unt, brânză de capră și o felie de ardei gras. Ne asigurăm astfel carbohidraţii complecşi necesari micului dejun, toţi aminoacizii esenţiali, o cantitate semnificativă de fibre dar şi lipidele necesare transportului vitaminelor A, D, E şi senzaţiei de saţietate.

 

 

 

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*