Home / Copil / Alina Stoica: 3 reguli care se învață de mic

Alina Stoica: 3 reguli care se învață de mic

stejarii-6409

 

Vara nu aduce numai miresmele florilor, ci și gustul bogat al fructelor și legumelor proaspete. Despre calitățile lor putem vorbi, putem scrie, putem realiza evaluări nutriționale, dar, cu toate acestea, ca într-un marș al răzbunării pe bunele noastre intenții, continuăm cu obiceiurile nesănătoase.

Acest moment al anului ne aduce armonie în farfurie și în trup. Alimentația se îmbogățește cu un adevărat tezaur de vitamine și minerale. În același timp, vacanțele în care părinții încurajează excesul alimentar, nu sunt benefice pentru sănătatea copiilor.  Interesant este că printre primele informații pe care le primești despre vacanța prietenilor se află o mulțime de informatii culinare (ce bine se mănâncă în cutare loc, poze cu diferite mese copioase). Dacă tot vorbim despre mâncare, hai să vedem împreună ce trebuie să apreciem în acest anotimp al prospețimii și varietății de legume și fructe.

Regula nr. 1. Hidratare  optimă!

Apă suficientă, de dimineața, până seara. Acesta este îndemnul medicilor. Important este ce bem, dar și cum bem. Pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale apei trebuie să o bem cu înghițituri mici, în ritmul propriei respirații. Deshidratarea poate pune în pericol sănătatea copiilor (colesterolul crește în organismul deshidratat) și determină o reducere a nivelului de energie.

Regula nr. 2. Legume și fructe în fiecare zi!

Vara putem vorbi despre un veritabil cufăr al bunătăților. Pentru a ne bucura de proprietățile terapeutice ale legumelor, trebuie să acordăm atenție modului în care le pregătim. Cele mai bune sunt salatele, apoi cele preparate la cuptor sau la grătar, coapte, fierte în supe, evitând prăjirea sau îmbogățirea lor cu diverse sosuri ori dresinguri. Pentru cei mai mici, e bine să rezistăm tentației de a le oferi chiar toate bunătățile de sezon. Raportându-ne la vârsta fiecăruia, să nu forțăm diversificarea introducând vegetalele cu potențial alergenic sau cele greu digerabile (varza, gulia) dupa vârsta de 2 ani. Timpul de fierbere sau coacere este diferit (spanacul trebuie doar opărit 2-3 minute, dovlecelul fierbe în 15 minute, rădăcinoasele, în 20 minute, visinele și ciresele (20-25 minute), perele și merele (15-20 minute), caisele, piersicile, nectarinele (15 minute).

Dacă bebe este la primul strop de gust după laptic, parcurgeti pas cu pas fiecare etapă a diversificării, chiar dacă tentațiile verii sunt mari: fructele crude se introduc după ce copilul a fost obișnuit cu ele coapte sau fierte, de asemenea și legumele.

Regula nr. 3. Alimentația variată!

Pentru un aport optim de substanțe nutritive trebuie să încurajăm copiii să adopte o alimentație variată, în care să includem alimente din toate categoriile. Evident, ținând seama de profilul individual al fiecăruia (starea de sănătate, afecțiuni, tratamente medicale, istoric în familie, alergii și intoleranțe alimentare). Bazele stilului de viață al sănătos se pun încă din primele luni de viață, când receptivitatea pentru diverse gusturi este mai mare. Părinții trebuie informați, astfel încât să personalizeze acest stil, raportându-se la nevoile individuale ale copiilor. În acest sens, am dezvoltat la Therme Nord București conceptul „Healthy Culture” care reușește să aducă un plus de sănătate fiecăruia. Prima latură pe care am pus accentul a fost „Mama și copilul“, deoarece o mămică sănătoasă își poate crește cu ușurință copilul, iar un copil sănătos este cu adevărat fericit. O zi pe săptămână, mămicile cu copii până în 3 ani îi aduc pe cei mici la ora de gimnastică acvatică, continuând apoi cu o sesiune de nutriție, sfaturi personalizate și un atelier practic, unde pregătim împreună dulciuri sănătoase pentru mici și mari.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*